Albirea părului este un proces care se produce în jurul vârstei de 40-50 de ani, în general, însă de multe ori se poate întâmpla mult mai devreme, chiar de la 20 de ani. Depigmentarea părului poate fi un indicator al stării de sănătate.
Albirea părului, numită și caniție, are loc atunci când melanocitele, celulele care asigură culoarea părului, încetează să mai secrete melanină. Părul continuă să crească, însă fără pigment.
Firele albe pot apărea devreme, uneori și la 20 de ani. În cele mai multe cazuri este o chestiune de genetică.
Însă, există cazuri în care apariție firelor albe poate fi indiciul unor probleme de sănătate.
Prezența unei boli cardiace
Un studiu realizat în anul 2017 de către European Society of Cardiology a arătat că, cu cât bărbații albesc mai repede, cu atât riscă să dezvolte ateroscleroză.
„Îmbătrânirea este un factor de risc cardiovascular inevitabil și este asociată cu unele semne dermatologice ce pot indica un risc crescut de boală cardiacă”, a explicat dr Irini Samuel, unul dintre autorii studiului.
În cadrul studiului, s-a ajuns la concluzia că participanții deja atinși de ateroscleroză erau mai predispuși să aibă păr alb.
Totuși, cercetătorii susțin că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma că există o legătură întrea boala cardiacă și părul alb.
Carență de vitamine
O alimentație echilibrată este necesară pentru o bună sănătate capilară, iar carențele de vitamine pot fi un factor ce duce la albirea părului.
Nivelurile scăzute de vitamina B12 antrenează, în special, o depigmentare a firului.
Totuși, dermatologii spun că acest lucru se întâmplă în cazuri grave de subnutriție sau de alimentație extrem de dezechilibrată.
Specialiștii recomandă o dietă bogată în antioxidanți care ajută la oprirea stresului oxidativ și a unei albiri premature.
Boală autoimună
Albirea părului sau depigmentarea fărului facial poate fi un semn de Vitiligo, o boală autoimună ce se caracterizează prin apariție unor pete albe pe piele.
La fel se întâmplă și în cazul peladei, boală generată tot de o dereglare a sistemului imunitar, care provoacă o cădere a părului pe anumite porțiuni mai proeminente ale capului. În momentul regenerării părului, firele pot fi albe.