Experți în sănătate: „Paranoia generată de pandemie e cât se poate de reală”

.

Pandemia de COVID-19 a adus și un val imens de informații false în online – care, la rândul lor, au generat multă anxietate și o „epidemie de paranoia”, conform CNN.

„Am observat că tot mai mulţi oameni din viaţa mea, prieteni, rude, chiar şi eu, au început să fie loviţi de tendinţe paranoide”, arată Allison Hope pentru CNN. „Toţi par să fie mai iritabili, mai nervoşi, mai speriaţi, când vine vorba de subiecte care au puţin de-a face cu pandemia. Am vorbit cu o asistentă de terapie intensivă cu sistemul imun compromis, cu o educatoare şi cu soţia unui angajat în transportul public”.

Cele trei femei cu care a vorbit au fost de acord că au devenit mai paranoice odată cu pandemia de COVID-19. Acest lucru arată că pandemia de paranoia este reală, asemeni pandemiei de COVID-19, potrivit specialiștilor consultați de CNN.

„Pandemia a adus cu sine multă incertitudine şi stres”, a explicat doctorul Bandy X. Lee, psihiatru legist din New York, expert în violenţă, care este preşedinte al Coaliţiei mondiale de Sănătate Mintală.

Simptomele de paranoia variază, putând fi mai subtile sau mai copleșitoare. Ele pot apărea atât în asociete cu alte afecțiuni psihice, cât și în lipsa lor, conform doctorului lui Lee.

Adam Borland, psiholoh clinician din Cleveland, a explicat și el fenomenul, după cum arată Libertatea: „Date fiind stresul, incertitudinea şi informaţiile greşite furnizate de diferite surse de ştiri, este greu ca oamenii să-şi păstreze calmul. Creşte anxietatea, ceea ce poate duce la gânduri paranoice”.

Foto: 123rf.com

    
Vedete din Romania Vedete internationale