Studiu: efectul neștiut al paracetamolului asupra creierului uman – cât de periculos este de fapt

.

Pentru cei mai mulți oameni, paracetamolul este medicamentul cel mai la îndemână atunci când se confruntă cu o durere de cap sau cu o răceală.

Acetaminofen, cunoscut popular drept paracetamol, ar putea avea efecte adverse neprevăzute, conform unui studiu din 2020. Studiul a analizat schimbările comportamentale ale oamenilor aflați sub influența medicamentului. Concluzia a fost că acesta din urmă ar putea crește tendința de a lua decizii riscante.

„Acetaminofenul pare să îi facă pe oameni să simtă mai puține emoții negative atunci când aceștia iau în considerare activitățile riscante — pur și simplu nu se simt la fel de speriați”, a explicat neurologul Baldwin Way, de la Ohio State University, citat de Science Alert. „Cu aproape 25% din populația Statelor Unite luând acetaminofen săptămânal, percepția redusă a riscurilor și tendința crescută de a lua decizii riscante ar putea avea efecte importante asupra societății.

Studiul a implicat o serie de experimente, efectuate pe 500 de studenți. Neurologul Baldwin Way și echipa sa au măsurat felul în care o doză de 1.000 mg de acetaminofen (doza maximă recomandată pentru un adult) afectează impulsivitatea participanților, prin comparație cu un grup care a primit pastile placebo.

Citește și: Alimente bogate în proteine. Care sunt cele mai sănătoase!

Citește și: Dr. Denisa Zaharia, despre schimbările de care are nevoie stomatologia din România: „Încă ne lovim de problema cariilor dentare la copii”

Citește și: Cele mai populare mituri despre educația sexuală, explicate de un medic ginecolog

Citește și: Sunt sau nu bune metodele naturiste de albire a dinților? Răspunsul stomatologului

Ambele grupuri au trebuit să umfle un balon dezumflat pe un ecran de computer. Cu fiecare pompare, ei câștigau o sumă imaginară de bani. Cerința era să câștige cât mai mulți bani posibil prin pomparea balonului, dar să se asigure că nu spărgeau balonul, altfel pierdeau banii. Rezultatele au arătat că grupul placebo a fost mult mai grijuliu în cadrul acestui joc, iar grupul care a primit paracetamola pompat și spart baloane mai mult.

„Dacă nu îți place riscul, poate pompezi de câteva ori, apoi decizi să renunți, pentru că nu vrei ca balonul să se spargă și să pierzi banii”, a spus Way. „Însă în cazul acelora care au luat acetaminofen, pe măsură ce balonul se mărește, […] cu atât mai puțin scade anxietatea și nivelul de emoții negative legate de cât de mare devine balonul și cât de posibil este să se spargă”.

Echipa de cercetători a conchis, în baza rezultatelor mai multor experimente și chestionare, că există o relație signifiantă între consumul de paracetamol și luarea de decizii riscante. Ei au spus însă că acest lucru se poate datora și efectului paracetamolului de reducere a anxietății, iar o concluzie clară va putea fi trasă după ce vor fi conduse mai multe studii pe acest subiect.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare februarie 3, 2023 12:21 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale