Alergatul, mersul pe jos, săritul corzii, sunt toate exerciţii cardio foarte eficiente pentru silueta şi pentru sănătate, în general. Din păcate, nu sunt foarte blânde cu articulaţiile.
Gleznele, genunchii, şoldurile şi chiar coloana pot avea de suferit din cauza activităţilor cu impact crescut. În ce priveşte alergarea, studiile au arătat că ea este asociată cu nu mai puţin de 232 de probleme, 30% dintre ele fiind legate de genunchi.
Un picior suportă 150 kilograme când alergi
Nici nu e de mirare, având în vedere forţa de impact pe care o suportă articulaţiile noastre, atunci când alergăm, activitate care constă de fapt într-o serie de mici sărituri de pe un picior pe celălalt. În funcţie de viteza şi tehnica alergării, forţa de impact este de două sau trei ori mai mare decât greutatea ta.
Dacă ai 50 de kilograme, asta înseamnă că încheieturile tale suportă o forţă de impact de 150 kg la fiecare pas făcut. Iar dacă alergi câteva sute de paşi, imaginează-ţi ce înseamnă asta pentru gleznele, genunchii şi şoldurile tale.
Dar nu numai alergarea îţi afectează articulaţiile, ci şi simplul mers pe jos. Chiar dacă nu pare a fi o activitate cu impact crescut, în timp, mersul pe jos supune articulaţiile unui stres important.
De aceea se spune că şi când mergi, dar mai ales când faci sport, încălţămintea joacă un rol important în sănătatea picioarelor, pe primul loc fiind talpa moale şi flexibilă, care să absoarbă şocurile.
Pantofii pe arcuri absorb şocul
Dacă te gândeai că nu există ceva mai moale decât cauciucul, să ştii că de puţin timp au apărut adidaşii pe arcuri, foarte utili celor care fac jogging şi nu numai. Să nu-ţi imaginezi vreo ciudăţenie în care n-ai putea să ieşi pe stradă. „Adidaşii pe arcuri arată exact ca nişte adidaşi normali, singurul aspect care îi diferenţiază este mecanismul de confecţionare a tălpii lor.
Aceasta, în loc să fie realizată din cauciuc, foloseşte o tehnologie de arcuri speciale, despre care se consideră că a revoluţionat industria confecţionării adidaşilor, a încălţămintei”, explică Valentin Capotă administratorul site-ului adidasipearcuri.ro.
El ne-a mai prezentat şi alte beneficii ale noi tehnologii: arcurile returnează energie în proporţie de până la 96%, adică energia creată de forţa impactului cu solul nu se pierde ci este refolosită în momentul în care împingi cu piciorul din spate pentru a te propulsa înainte.
Practic, arcurile te aruncă puţin în sus făcând alergarea mai uşoară. Mai mult, pantofii pe arcuri absorb şocurile cu 20% mai mult decât cei normali. Poate că pare puţin, însă aminteşte-ţi câte kilograme suportă picioarele tale la fiecare pas.
Valentin Capotă mai spune că pantofii pe arcuri se pot alege în funcţie de greutatea celui care îi poartă şi de tipul mişcării. Dacă faci jogging ţi se potriveşte un tip de pantof, iar dacă faci drumeţii, vei alege un alt fel.
Pantofii pe arcuri sunt potriviţi pentru cei care fac sport, în special pentru alergători, pentru cei care au probleme cu spatele, articulaţiile şi oasele piciorului. Vei avea de câştigat de pe urma arcurilor şi dacă picioarele tale suportă o greutate suplimentară, din cauza sarcinii sau obezităţii.