Pandemia a adus cel mai mare exces de mortalitate de la Primul Război Mondial încoace pentru trei țări din Europa

.

Pandemia a adus cel mai ridical nivel de mortalitate de la Primul Război Mondial încoace pentru trei țări europene.

Elveția, Suedia și Spania au atins cel mai ridicat nivel de mortalitate în 2020, când pandemia a cuprins Europa, din ultimii 102 ani, după cum arată IFL Science, citat de Hotnews. Au fost întâlnite valori mai mari abia în 1918, când se încheia Primul Război Mondial și Europa se confrunta cu pandemia de gripă spaniolă.

„Concluziile noastre sugerează că pandemia este al doilea cel mai mare dezastru în peste 100 de ani în ceea ce privește mortalitatea cauzată de o infecție virală în cele 3 țări pe care le-am studiat, depășită doar de pandemia de gripă spaniolă din 1918”, arată cercetătorii din spatele studiului, citați de Libertatea.

Elveția, Suedia și Spania nu au participat la cele două războae mondiale, motiv pentru care cercetătorii le-au ales – astfel au putut să studieze cauzele excesului de mortalitate dincolo de decese provocate în timpul războiului.

„În timpul pandemiei din 2020 aceste 3 țări au înregistrat lunar vârfuri de mortalitate în exces decât în majoritatea celorlalte luni de după pandemia de gripă spaniolă din 1918, incluzând aici numeroase vârfuri datorate gripei și valurilor caniculare”, au arătat oamenii de știință.

Citește și: Avertisment OMS: pandemia a creat un „munte” de deșeuri medicale periculoase

Citește și: Detalii despre certificatul verde valabil doar cu booster: „România va aplica decizia UE abia după ce…”

Citește și: Un copil de trei ani cu o boală cardiacă gravă, refuzat de spitale din trei țări pe motiv că părinții săi nu erau vaccinați

Citește și: : Angajații sanitari care nu se vaccinează până pe 31 martie vor fi concediați – țara unde se întâmplă asta

Echipa de cercetători a mai comparat și statistici legate de epidemii de gripă severe, precum și statistici legate de pandemia din 1918, cu cele din prezent. Pandemia de gripă spaniolă a afectat preponderent persoane tinere, profilul său de mortalitate fiind diferit din această perspectivă, prin comparație cu pandemia de COVID-19.

Datele oficiale arată că aproape 6 milioane de oameni și-au pierdut viața la nivel mondial din cauza pandemiei de COVID-19. Cu toate astea, OMS estimează că numărul de decese a fost subestimat cu 1,2 milioane, pe când alte estimări sugerează că ar fi vorba chiar și de 3 milioane de decese în plus.

Pandemia de COVID-19 rămâne cea mai mortală la nivel global din ultimii 50 de ani, după SIDA. Nu se știe care va fi efectul asupra omenirii pe termen lung, nici din prisma mortalității din cauza bolii, nici din prisma afecțiunii „long COVID”, cu care se confruntă un număr semnificativ de oameni.

Foto – 123rf.com

Vezi şi morbiditate și mortalitate – care este deosebirea și cum se calculează!

Ultima modificare iulie 1, 2022 12:18 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale