Pâinea proaspătă sau cea prăjită îngrașă mai mult? Explicațiile nutriționistului Mihaela Bilic

.

Mâncăm ba pâine proaspătă, ba pâine prăjită, în diferite combinații, dar știm care are mai multe beneficii pentru noi și care ar trebui evitată? În opinia medicului Mihaela Bilic ambele îngrașă la fel, dar una dintre ele balonează mult mai mult. Și ca și cum toate astea nu ar fi de ajuns, și o pâine rumenită mult prea mult ne poate face mai mult rău decât bine.

“Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. Ce este diferit între sortimente Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie” , precizează Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Mihaela Bilic: „Un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit”

Citeşte și: Mihaela Bilic a explicat de ce se îngrașă 80% dintre oameni. „Nu din mâncare. Punct!”

Citeşte și: Mihaela Bilic, despre cum putem slăbi mâncând normal. „Există mici secrete!”

Citeşte și: Mihaela Bilic avertizează: Pepenele roșu poate afecta ficatul

Citeşte și: Mihaela Bilic a spus care este cina ideală pentru a slăbi: „Masa de seară are dublu rol!”

Citeşte și: Mihaela Bilic: Broccoli este „dușmanul de moarte” al bacteriilor care cauzează ulcerul

Deși pâinea din făină integrală tinde să urge vertiginos în topuri și să fie tot mai căutată, mai ales că se crede că ar conține și ceva vitamine, adevărul tinde să fie cu totul altul.

“Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereal.

Iar la copii, un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale”, mai spune Bilic.

Ce se întâmplă cu pâinea dacă o prăjim

Cine nu a savurat cu gândul la o bucată de pâine prăjită. Dar ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios?

“Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii”, mai spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic: Avantajele pâinii prăjite

Cu toate astea, pâinea prăjită are și avantaje care nu trebuie trecute cu vederea. Care ar fi acestea?

“Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat”.

De ce nu trebuie rumenită

Tot ce contează e să nu o rumeniți foarte tare, pentru că partea aceea care își schimbă culoarea poate face mai mult rău decât bine. “Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, mai spune medicul Mihaela Bilic.

Citește și cum să faci cea mai bună pâine de casă

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton