Pacienții cu COVID-19 vindecați se confruntă uneori cu sechele, având nevoie de terapie specială ulterior.
Printre sechelele cauzate de COVID-19 se numără oboseala, insuficiența respiratorie și problemele neurologice. Tocmai de aceea, ei au nevoie de recuperare de specialitate. Din păcate, în țară există puține astfel de secții, iar cele existente au locurile ocupate.
Jurnaliștii Digi24 au vorbit cu mai mulți pacienți vindecați de COVID-19, despre sechelele cu care s-au confruntat sau cu care se confruntă. Ioniță Pețis, fost pacient COVID-19, a spus: „Reculul bolii l-am resimțit mai mult după aceea, vreo câteva săptămâni”. La rândul său, Cristina Popescu, medic UPU, fostă pacientă COVID-19, a zis: „Nu reuşeam să urc scările suficient, oboseam, trebuia să iau treaptă cu treaptă pentru a urca”.
Aceste sechele persistă chiar și luni bune după negativizarea testului. Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare din Cluj, a explicat ce proceduri sunt efectuate pentru pacienții cu sechele: „Procedurile care se efectuează depind de la specificul fiecărui pacient în parte”, a explicat Patrichi. „Depinde de segmentele anatomice care sunt afectate. O bună parte din proceduri vizează kinetoterapie care înseamnă nu doar mișcare, ci și recuperarea unei capacități pulmonare, musculare, cardiace”.
Cristina Popescu a mai povestit: „Perioada de recuperare nu a fost una scurtă cum anticipam la început. Încă mai am bariere la a urca foarte repede, la a alerga”.
În Iași, pacienții care suferă de sechele post-COVID-19 pot merge la trei spitale, printre care și spitalul CFR. Managerul acestuia, Mihai Glod, a declarat: „Circa 10% dintre pacienți au nevoie de recuperare post-COVID și în ultimul timp, având în vedere cazurile grave și foarte grave care ajung în COVID, sigur că și leziunile post-COVID sunt destul de importante”.
Cei mai mulți pacienți se plâng de faptul că nu se mai pot bucura de aceeași calitate a vieții, după cum arată reportajul Digi24. O altă pacientă, care a făcut terapie de recuperare post-COVID-19 în octombrie 2020, își dorește să se interneze din nou, dar nu mai sunt locuri. „Acum vreo două luni de zile programările erau până în august, acum cred că sunt aproape de septembrie, octombrie”, a spus ea.