(P) Povestea unei campioane: Andreea Chițu, ambasadoarea campaniei Continuă Să Lupți #CaOFată

.
Andreea Chițu, cea mai bună sportivă a României în anul 2015, vice-campioană mondială și campioană europeană la judo se alătură campaniei Always #CaOFată pentru a-și împărtăși propria poveste și pentru a încuraja fetele să continue să practice sport.

Ascultați-i povestea și lasați-vă motivați de apelul ei adresat tuturor fetelor de a-și regrupa forțele pentru a practica sport în continuare!

Datele din cel mai recent studiu* Always arată că, la nivel global, până la finalul pubertății, jumătate din fetele chestionate (51%) renunță la sport. Te-ai gândit vreodată să te lași de sport? Și dacă da, când?

Au fost momente în care am dorit să renunț la sport. Primul moment a fost pe la 18 ani, când nu reușeam să urc pe podium și începusem să nu mă mai consider atât de bună. Îmi doream un alt program, mai mult timp liber, fără 2 antrenamente pe zi. Voiam să fiu ca orice adolescenta normală. Dar am înteles că sportul era normalitatea mea și că fac ceea ce iubesc cu multe satisfacții ulterioare. Și am mai avut un gând de a renunța după Jocurile Olimpice din 2012, când am pierdut un meci în ultima secundă a timpului de luptă.

85% dintre adolescentele din România** cred că societatea nu le încurajează să facă sport. Te-a făcut cineva vreodată să simți că sportul nu e pentru tine, nu e pentru fete?

Au fost persoane care considerau că o fată nu ar trebui să practice un sport, din punctul lor de vedere dur. Și pe măsura ce creșteam mă întrebau dacă mai pot și îmi spuneau că ar trebui să mă orientez spre altceva.

Au fost și persoane care te-au ajutat să continui să faci sport?

Părinții mei au fost cei care tot timpul m-au îndemnat să continui să fac sport. De asemenea, antrenorii de club și de lot, prietenii și colegii, toți m-au încurajat și mă vedeau pe podium chiar și atunci când eu nu credeam în mine. M-au încurajat prin sfaturile pe care mi le-au dat și prin crearea de noi vise și obiective.

Cum te simțeai în gimnaziu când făceai sport, în jurul vârstei pubertății?

Mă simțeam mândră, puternică, simțeam că pot face absolut orice îmi pun în gând. Eram de neînvins și, în plus, iubeam ceea ce făceam. Eram admirată de colegii din școală, de persoanele din jur pentru ambiția și tăria de a continua să fac sport și de a excela în sport.

De ce crezi că fetele ar trebui să continuie să facă sport?

Fetele ar trebui să facă sport pentru că sunt mult mai puternice decât cred și sportul le dezvoltă abilitatea de a face absolut tot ce își propun. Au un corp mai sănătos, armonios, puternic și un psihic pe măsură, se simt mai stăpâne pe ele în tot ceea ce fac, au o atitudine pozitivă si o stare de spirit mult mai bună. Nu am avut mereu încredere în mine, dar sportul m-a învățat că lipsa încrederii te poate face să ratezi momente unice în viață.

Always vă invită să vă alăturați acestei mișcări pentru a susține fetele să continue să facă sport. Urmăriți videoclipul Always Continuă Să Lupți #CaOFată!

Continuă să lupți  #CaOFată și incurajează și alte fete să facă același lucru.

Încărca o poză, un videoclip sau postează pe Facebook cu hashtag-ul #CaOFată pentru a-ți arăta sprijinul și pentru a inspira fetele de pretutindeni să continue să practice un sport.

Metodologie:

* Studiul Always Confidence & Puberty Wave IV a fost realizat în SUA, fiind folosite paneluri Research Now la care au participat 1.514 de persoane. Studiul a fost derulat pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.006 de femei cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani și 508 de bărbați din aceeași categorie de vârstă. Sondajul a fost realizat în perioada 30 decembrie 2015 – 7 ianuarie 2016.

** Sondajul Always în România a fost realizat în luna iunie 2016, online, prin metoda CAWI, pe un eșantion de 314 respondenți de sex feminin, cu vârste cuprinse între 13-18 ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton