(P) Nutriția este cel mai important pas pentru întărirea imunității – Conf. Dr. Sorin Man ne spune cum o alimentație echilibrată poate reduce riscul îmbolnăvirii la copii

.

Nutriția este cel mai important pas pentru întărirea imunității la copii în primii ani de viață. O alimentație echilibrată poate reduce riscul îmbolnăvirii în rândul copiilor, infecțiile fiind unele dintre cele mai mari temeri ale părinților care își înscriu copiii la creșă și grădiniță.

Acesta este subiectul pe care îl abordăm și noi astăzi : importanța alimentației și despre nutriția diversificată, bogată în nutrienți (prebiotice și vitamine A, C, D) care poate să limiteze apariția infecțiilor respiratorii și digestive la copii. Despre acest subiect am discutat cu Conf. Dr. Sorin Man, doctor în științe medicale, medic primar pediatrie cu supraspecializare în pneumologie pediatrică și prodecan management al Facultății de Medicină din Cluj, disciplina Pediatrie, iar sfaturile domnului doctor le puteți citi mai jos:

  1. De ce este sistemul imunitar mai fragil în primii ani de viață și cum putem întări imunitatea copiilor în această perioadă?

În primii ani de viață, sistemul imun nu atinge maturitatea maximă. Astfel, bebelușii și copiii mici se bazează pe un sistem imunitar imatur, motiv pentru care orice contact al acestora cu diverși agenți infecțioși poate să însemne îmbolnăvirea celor mici, dintre care problemele respiratorii sunt cele mai frecvente. În acest context, dezvoltarea unui sistem imunitar puternic ar trebui să fie printre prioritățile părinților, ei îngrijindu-se ca cei mici să aibă o nutriție echilibrată, somn suficient, să stea într-un mediu nepoluat, să facă cât mai multă mișcare în aer liber și să nu fie în medii stresante pentru ei.

Printre alimentele cele mai benefice unei nutriții corespunzătoare, le recomand părinților să integreze în meniul bebelușilor și copiilor mici alimente cu vitaminele A, B, C, D și E, dar și minerale (zinc, magneziu, calciu, seleniu), acizi grași omega 3 și prebiotice.

  1. Un moment critic pentru părinți este când își duc copiii la grădiniță, mediu în care cei mici pot contacta gripe sau infecții respiratorii. Care ar fi cele mai importante sfaturi pentru a împiedica îmbolnăvirea copiilor într-un astfel de mediu?

În colectivități e mult mai ușor ca cei mici să contracteze o infecție. Asta pentru că transmiterea infectiilor acute respiratorii se realizează pe cale aeriană, directă (prin strănut, tuse, contact cu un purtător asimptomatic), sau indirect, prin praf contaminat. Propagarea infecției se face de la un individ la altul. Acesta este motivul pentru care e recomandat ca orice copil care prezintă semne clinice de infecție respiratorie acută (tuse, rinoree, obstrucție nazala, voce răgușita, dificultăți la respirație, etc.) să fie izolat la domiciliu și tratat pentru a evita îmbolnăvirea celorlalți. O altă recomandare în acest caz, pentru copiii care frecventează colectivitatea, este respectarea imunizării în conformitate cu calendarul de vaccinari.

De asemenea, pentru menținerea stării de sănătate a unui copil, părinții trebuie să aibă grijă și de regimul meselor, de calitatea și cantitatea alimentelor pe care le primește copilul, asigurându-se că nutriția celor mici este variată, cu alimente bogate în vitamine, minerale și prebiotice. De asemenea, somnul suficient și sportul sunt alte componente care contribuie la o stare de sănătate cât mai bună.

  1. Așadar, susțineți că imunitatea copiilor poate fi crescută și printr-o nutriție corespunzătoare. Dar care sunt acele elemente din alimentație care susțin un sistem imunitar puternic?

Da, nutriția, cu cât este mai echilibrată, mai variată și mai bogată în vitamine, cu atât poate influența întărirea sistemului imunitar al copilului. Mai mult, s-a demonstrat printr-un studiu că introducerea laptelui îmbogățit cu prebiotice și vitaminele A, C și D în alimentația copiilor poate reduce riscul îmbolnăvirii în rândul acestora.

  1. Ce sunt prebioticele și cum pot acestea să reducă nivelul de infecții și gripă în rândul copiilor?

Prebioticele sunt substanțe care stimulează dezvoltarea bacteriilor ”bune”, numite probiotice. Prebiotice găsim în laptele matern, dar și în unele formule de lapte praf. Prebioticele acționeaza la mai multe niveluri de apărare ale sistemului imun intestinal (favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase, stimuleaza sinteza de acizi grasi cu lanț scurt și realizează un mediu acid intestinal, ambele având efecte antibacteriene). Cu alte cuvinte prebioticele favorizează dezvoltarea  unei flore intestinale sănătoase, ceea ce contribuie și la dezvoltarea unui sistem imun optim.

  1. Și vitaminele A, C și D au un rol important pentru un sistem imunitar puternic. Puteți explica cum funcționează acestea, care e rolul lor pentru organism și cum pot fi integrate in alimentația copiilor?

Vitamina A ajută la menținerea unor mucoase sănătoase, dar și a unui sistem respirator în parametri normali. Ca o paranteză, mucoasa respiratorie este prima structură, și de cele mai multe ori singura, care este afectată în infecțiile respiratorii.

Faptul că vitamina C stimulează imunitatea nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Cât despre vitamina D, mult timp s-a crezut că aceasta are rol doar în mineralizarea oaselor, dar în ultimele decenii s-a recunoscut tot mai mult rolul ei în imunitate.

  1. Care sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să-i îndeplinească un părinte în misiunea de a construi un sistem imunitar puternic în primii ani de viață ai copilului?

Ca idee generala, recomand alimentația naturală (la sân) în primele șase luni de viață, apoi inițirea unei diversificări echilibrate, apoi o alimentație cu lapte îmbogățit cu prebiotice și vitamine (A, C, D), suplimente de minerale dar și un regim bogat în legume și fructe, carne roșie, ouă, cereale. Să se acorde mare atenție la igiena somnului și la reducerea factorilor de risc, cum ar fi expunerea la spații închise și aglomerate (mall, săli de spectacol, supermarketuri, unde crește riscul contactului cu agenți infecțioși), dar și locurile cu fum de țigară sau cu factori pouanți.

Cât despre sezonul rece, e recomandat ca sugarii să evite temperaturile scăzute (sub 0 grade) deoarece există pericolul apariției degerăturilor îndeosebi la nivelul nasului, degetelor de la mâini și picioare. Îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată sezonului rece, dar recomand să evitați totuși supra îmbrăcarea copilului, acesta fiind extrem de activ și într-o continuă mișcare, astfel încât fularele și hainele groase nu fac decât să-l incomodeze, dar nu și să-l ferească de infecții.

Ultima modificare martie 23, 2018 11:27 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale