Gonoreea va deveni o boală incurabilă

.

Datorită abuzului de antibiotice, anumite bacterii capătă rezistenţă la tratament. Una dintre ele este gonoreea care, în viitorul apropiat, ar putea să devină o boală incurabilă.
Specialiştii preconizează că ne ameninţă o nouă boală incurabilă: gonoreea rezistentă la antibiotice. Bacteria, până nu demult uşor de distrus cu penicilină, capătă tot mai multă rezistenţă la tratament şi se pare că în viitor boala va deveni incurabilă.

Gonoreea a evoluat în ultimii ani, toate tratamentele devenind, rând pe rând, ineficiente. Deocamdată mai avem un singur tratament la dispozitie, un tip de antibiotice numite cefalosporine. Anumite tulpini, însă, deja rezistă şs la acestea.

Încă din mai 2009, medicii din Australia au anunţat că, într-un spital din Sydney, au apărut două cazuri de gonoree rezistentă la cefalosporine injectabile.

În Statele Unite, gonoreea este a doua infecţie ca număr de victime.  

Problema este că nu toţi cei infectaţi ajung la medic, ceea ce contribuie la răspândirea bacteriei. În lipsa unui tratament adecvat, infecţia continuă fără simptome evidente şi poate să provoace boala inflamatorie pelvină, infertilitate, sarcini extrauterine. De asemenea, cei infectaţi cu gonoree au de trei ori mai multe şanse să fie infectaţi cu HIV dacă ajung în contact cu acest virus.

Mai mult, boala poate ajunge şi la copil, în cazul gravidelor infectate.

Rezistenţa la antiobiotice a unei bacterii se manifestă prin scăderea randamentului pe care îl dă un tratament. Se întâmplă nu numai în cazul gonoreei, ci şi în cazul altor infecţii bacteriene (tuberculoză, cistită, etc.). Medicii anunţă că şi alte boli cu transmitere sexuală, de exemplu sifilisul şi chlamydia, încep să capete o anumită rezistenţă la tratament.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, rezistenţa la antibiotice este un rezultat normal al evoluţiei, dar are şi cauze ce pot fi prevenite. Antibioticele sunt tot mai folosite, inclusiv atunci când nu este nevoie de ele.

Obişnuim să luăm acest tip de medicamente când suntem răciţi, fără să ştim că răceala este o infecţie virală care nu necesită antibiotice. Obişnuim să ne tratăm singuri cu şanse mari de a lua antibioticul greşit. De asemenea, obişnuim să renunţăm la pastile imediat ce ne simţim mai bine, lăsând baltă restul tratamentului.

Antibioticele sunt folosite de ceva timp şi în zootehnice, fiind amestecate în mâncarea animalelor, chiar dacă sunt sănătoase. Astfel apar tulpini de bacterii rezistente care se transmit, apoi, la om.

De asemnea, o parte din vină ar purta-o şi industria farmaceutică, prin companiile care nu respectă standardele domeniului.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale