Învaţă să slăbeşti şi să nu te îngraşi la loc!

.

De ce ne îngrăşăm extrem de repede la loc? Ce ne face să dăm fuga la frigider şi să uităm într-o clipă de eforturi care au durat luni întregi? Inamicul numărul 1 al dietei tale poţi fi chiar tu!
„Îmi doresc să slăbesc, iar uneori când încep o dietă o duc la bun sfârşit, slăbesc, dar mă îngraş la loc!” Îţi sună cunoscut? Elanul unui nou început îţi asigură motivaţia iniţială, căreia i se mai adaugă puţină ambiţie… dar dacă imaginea pe care o ai despre propriul corp este una negativă, iar subconştientul tău îţi şopteşte mereu „graso!” atunci când te priveşti în oglindă, nu mâncarea şi tentaţiile ei sunt de vină.

Vestea bună este că, deşi e ceva mai dificilă decât renunţarea la dulciuri industriale, schimbarea în bine a propriei imagini corporale este posibilă.

Imaginea corporală negativă este cauza principală a tuturor tulburărilor de nutriţie, începând cu anorexia şi bulimia nervosa, trecând pe la ortorexie (obsesia de a mânca corect) şi până la obezitate.

Imaginea corporală se formează încă din copilărie, când cineva face un comentariu negativ despre cum arătăm sau despre o parte a corpului nostru. Dacă nu suntem norocoasele posesoare ale unui metabolism rapid, astfel încât să fim una dintre acele fete care pot mânca jumătate de porc la o masă, oricând şi de oricâte ori fără ca aceasta să se cunoască la cântar, fiecare gram depus în plus va deveni o sursă de insatisfacţie şi chiar depresie. Mai ales că în jur abundă exemple de „perfecţiune”, printre care se numără colege de şcoală mai slabe şi celebrităţi mai mult sau mai puţin scheletice.

Unele femei renunţă pur şi simplu la ideea că pot fi elegante şi la modă pentru că nu au corpul pe care şi l-ar dori, deşi de fapt arată foarte bine şi au o greutate normală pentru vârsta lor.
Faptul că ai glezne groase sau că sânii tăi nu par la fel de rotunzi şi fermi ca cei siliconaţi ai vedetelor nu trebuie să te determine să capitulezi şi să te îmbraci în haine amorfe.

Iată ce e de făcut pentru ca viaţa ta să nu se limiteze la preocuparea exagerată cu imaginea ta corporală, fără vizite costisitoare la psihoterapeut.

1. Poartă haine care îţi vin bine. Sigur, nu e uşor să te îmbraci senzaţional când nu ai măsura XS, dar este posibil. Hainele care îţi vin bine îţi insuflă o stare pozitivă pe care ceilalţi o vor remarca şi complimenta. În plus, cu ajutorul unui croi inspirat poţi camufla acele părţi care te neliniştesc.

2. Nu te mai ascunde. Designerul Stefan Sagmeister a lansat zicala: „Preocuparea cum arăt în ochii celorlalţi mă limitează.” Este foarte uşor, de la o vreme, să refuzi orice ocazie de a te simţi bine de teama ca ceilalţi să nu îţi observe imperfecţiunile. Poţi spune că nu îţi place să înoţi, dar în realitate să îţi fie frică să fii văzută în costum de baie. Asumă-ţi riscuri şi ieşi din fortăreaţa în care te ascunzi, distracţia şi veselia pe care ţi le refuzi sunt arme redutabile împotriva unei imagini corporale negative.

3. Fii activă, chiar dacă nu de dragul caloriilor! Fie că ai nevoie de activitate fizică ca să slăbeşti, fie că nu, fă ceva care implică folosirea corpului tău în moduri diferite în fiecare zi. Mignone sau înalte, late înşolduri sau silfide, corpurile noastre sunt capabile de multe lucruri extraordinare. Când vei conştientiza acest lucru, te vei simţi mai bine în propriul corp şi îl vei privi cu mai multă înţelegere.

4. Nu te mai compara cu alte femei, chiar dacă reclamele te împing s-o faci. Sună a clişeu, dar nu mai e alta ca tine în lume, iar cea care eşti merită iubire şi respect la fel ca toţi ceilalţi… în primul rând de la tine însăţi.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale