Investigațiile medicale de screening sunt esențiale pentru menținerea sănătății, chiar și în lipsa unor simptome. Multe afecțiuni se manifestă doar în stadiile avansate, când pot să apară deja complicații, iar tratamentul nu va mai fi la fel de eficient. De aceea, este bine să mergi în fiecare an la medicul de familie, pentru analize de sânge și să ceri trimitere și pentru consultații la medicii specialiști, spre exemplu la cardiolog și ginecolog.
După vârsta de 40 de ani, aceste investigații sunt cu atât mai importante, pentru că riscul apariției unor boli este mai mare, chiar dacă urmezi un stil de viață sănătos. Acum este perioada în care pot să apară multe afecțiuni ginecologice, de aceea este bine să acorzi mai multă atenție acestor probleme. Prin urmare, dacă vrei să ai cu adevărat grijă de tine, îți recomandăm să faci în fiecare an următoarele analize ginecologice și teste de screening.
Ecografie mamară sau mamografie
Pe lângă examenul ginecologic obișnuit, după vârsta de 40 de ani este esențial să faci și investigații speciale, pentru verificarea sănătății sânilor. Pentru început, poate fi suficientă o ecografie mamară, care să fie realizată de un medic cu experiență, astfel încât eventualii noduli să fie descoperiți din timp.
Dacă medicul va considera necesar, îți va recomanda și o mamografie, care este cea mai eficientă procedură de screening pentru cancerul de sân. Este o investigație cu raze X, dar nu este periculoasă, pentru că aparatele moderne emit o doză foarte redusă de radiații, astfel încât investigația poate fi efectuată anual.
În cazuri speciale, dacă aceste investigații arată prezența unor noduli suspecți, poate fi necesară o puncție sau efectuarea unui RMN mamar, care oferă informații mai detaliate despre structura nodulilor.
Ecografie vaginală
După vârsta de 40 de ani crește foarte mult riscul apariției unui fibrom uterin. Acesta este o tumoră benignă care se formează în uter și, deși nu este periculoasă, poate provoca simptome neplăcute, mai ales dacă este lăsat să crească în dimensiune.
Fibromul poate fi descoperit foarte ușor, prin intermediul unei ecografii vaginale, care poate diagnostica și alte afecțiuni ginecologice serioase, precum cancerul ovarian sau cancerul uterin. Iată de ce este bine să incluzi și această investigație medicală în cadrul consultației ginecologice anuale. Orice problemă poate fi tratată mai ușor dacă este descoperită din timp, iar în cazul fibromului, spre exemplu, dacă acesta nu este foarte mare, poate fi eliminat prin embolizare, fără să fie necesară operația.
Testul Papanicolau
Cel mai important test de screening pentru cancerul de col – testul Papanicolau – trebuie efectuat anual, chiar și după vârsta de 40 de ani. Procedura poate fi completată și de alte analize specifice, la recomandarea medicului ginecolog – un test HPV sau un test de secreție vaginală, în cazul în care există o infecție. Dacă medicul observă anomalii suspecte la nivelul colului uterin, poate recomanda o colposcopie sau chiar o biopsie, ca să analizeze în detaliu structura celulelor recoltate.
Prin urmare, dacă ai peste 40 de ani, nu ezita să-i ceri medicului tău ginecolog toate aceste investigații de specialitate, care se pot realiza chiar în cadrul consultației anuale. Cele mai multe cabinete ginecologice sunt dotate și cu un ecograf. Desigur, este bine să faci aceste teste chiar dacă ești mai tânără, însă după vârsta de 40 de ani ele sunt obligatorii.
Ultima modificare februarie 26, 2021 11:53 am