Pastilele de slăbit atacă ficatul

.

Pastilele de slăbit Alli şi Xenical ar putea să afecteze ficatul, avertizează Food and Drug Administration, organizaţia care controlează medicamentele în SUA.
Reprezentanţii FDA au anunţat ieri că au cerut companiilor farmaceutice producătoare să adauge pe prospectul medicamentelor avertizări privind posibilele efecte secundare asupra ficatului.

Deşi nu s-a dovedit în mod clar că cele 13 cazuri de afecţiuni hepatice apărute la persoane sub tratament au fost legate de Xenical sau Alli, FDA a cerut medicilor şi pacienţilor să urmărească semnele unei posibile afecţiuni hepatice – icterul (piele şi ochi galbeni), lipsa poftei de mâncare, mâncprimi, oboseală.

Pastilele pentru slpbit Xenical au fost aprobate de FDA în 1999.  Conform producptorului, citat de MSN, 36 milioane de persoane au luat pânp acum pastilele. Compania farmaceuticp mai spune cp cei 10 ani de experienţă clinică garantează siguranţa produsului.

Alli este un medicament mai nou, aprobat acum trei ani. La nivel mondial, l-au folosit 10 milioane de persoane, iar producătorul şi-a asumat răspunderea de a informa corect atât pacienţii, cât şi medicii.

Legătura dintre Alli şi Xenical este substanţa activă, orlistatul, indicat în tratamentul obezităţii.

Pasionatele de diete au auzit cu siguranţă despre cele două mărci de pastile şi ştiu că ele împiedică absorbţia grăsimilor din mâncare, deci reduc numărul de calorii consumate. Orlistatul acţionează asupra unor enzime menite să digere şi să absoarbă grăsimile. Drept urmare, enzimele nu mai funcţionează şi grăsimile nu mai pot fi „prelucrate”, deci sunt eliminate prin scaun.

Conform prospectului, Alli, blochează absorbţia a 25% din grăsimile ingerate, astfel că cine ia medicamentul poate slăbi cu 50% mai mult decât ar slăbi numai prin dietă. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ţii şi un regim alimentar.

În schimb, Xenical care conţine mai multă substanţă activă şi se eliberează numai pe bază de reţetă, promite o reducere cu 30% a cantităţii de grăsime absorbită.

Ambele medicamente sunt indicate obezilor cu indice de masă corporală peste 28 şi nu sunt recomandate celor care suferă de probleme digestive.

Dar, chiar dacă eşti sănătoasă tun, începerea curei cu oricare dintre medicamente este însoţită de efecte secundare destul de jenante. Prospectele avertizează că va apărea senzaţia imperioasă de defecatie şi scaune uleioase, mai ales după mesele bogate în grăsimi.

Însa site-ul clinicii Mayo anunţă că pot exista şi alte efecte secundare mai grave: dureri abdominale, scaune mai dese şi uneori imposibil de controlat, pete uleioase pe lenjerie, scurgeri anale, balonare.

MSN anunţă că tocmai din cauza acestor efecte secundare atât de jenante, vânzările la Alli nu s-au ridicat la nivelul estimărilor făcute de producător la lansare.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton