Chiar şi cinci minute de sport în parc sau într-o altă zonă verde, îţi pot îmbunătăţi sănătatea mintală. Activităţile cardio precum mersul pe jos sau ciclismul…
… combinate cu o ieşire în natură îţi dau o stare de bine pe care nimic nu o egalează.
Cercetătorii britanici care au făcut acest anunţ au analizat rezultatele a 10 studii la care au participat peste 1200 de persoane şi au descoperit că dispoziţia şi stima de sine se îmbunătăţesc considerabil la cei care fac sport în parc sau într-o pădure.
Analizând bărbaţi şi femei de diverse vârste, cercetătorii au descoperit că cele mai puternice efecte pozitive s-au observat la tineri, dar asta nu înseamnă că cei mai în vârstă ar trebui să stea degeaba. Nu trebuie neapărat să alerge sau să meargă pe bicicletă dacă sănătatea nu le-o permite.
Sunt utile şi activităţile mai uşoare precum mersul pe jos, pescuitul sau grădinăritul, mişcarea la munte sau pe plajă. În numai cinci minute deja se observă rezultatele.
Bineînţeles că dacă faci mai mult sport efectele sunt şi mai vizibile. De asemenea au mult de câştigat dacă fac mişcare în aer liber şi cei cu probleme psihologice. Aşadar, dacă suferi de stres, depresie, anxietate, o tulburare de nutriţie sau orice altă problemă de acest gen, mişcarea în aer liber poate fi pentru tine un adevărat tratament.
Este probabil terapia cea mai ieftină şi mai naturală, spun psihologii. „Este important ca cei cu depresie să aibă mai multe tratamente la dispoziţie şi ne-ar plăcea să vedem că toţi doctorii recomandă mişcarea în aer liber ca tratament, acolo unde este cazul”, adaugă ei.
Cercetătorii spun că angajaţii cu locuri de muncă foarte stresante ar avea mult de câştigat dacă ar face mişcare. Aşa că ei sfătuiesc companiile să încurajeze plimbările în parc în timpul pauzei de prânz.
Cei care lucrează la birou, deci au toate şansele să fie sedentari au cu atât mai multă nevoie de o plimbare pe zi.
Mai mult decât atât, contactul cu natura nu îmbunătăţeşte doar starea de bine a individului, ci poate ajuta societatea, în general, reducând violenţa şi criminalitatea.
Cercetătorii americani studiază deja de 15 ani legătura dintre mediu şi sănătate, iar de curând au analizat relaţia dintre nivelul vegetaţiei şi rata criminalităţii în 98 de blocuri din Chicago. S-a descoperit că aceasta era cu 45% mai redusă în blocurile înconjurate de verdeaţă. Motivul? Oazele de verdeaţă din jungla de beton ne ajută să ne relaxăm şi reduc agresivitatea.
De asemenea, locatarii care au posibilitatea petrec mai mult timp afară, în parcuri, iar prezenţa lor descurajează hoţii sau tâlharii.
De la această descoperire, primaria oraşului Chicago a investit 10 milioane de dolari în copaci care au fost plantaţi în oraş.
Şi copiii care suferă de ADHD pot beneficia de pe urma spaţiilor verzi. Cei care se joacă în natură au simptome mai uşoare şi se apropie mai mult de comportamentul unui copil normal.
Chiar şi copiii sănătoşi sunt mai puternici, mai flexibili şi au mai multă coordonare în mişcări dacă se joacă în parcuri şi păduri, în loc să se joace pe asfalt.