Dacă eşti predispusă bolilor de inimă, ai grijă cum gestionezi situaţiile care îţi provoacă furie. Un studiu nou avertizează că furia suprimată îţi triplează riscul de a face un infarct.
Iar cei care suferă deja de boli cardiovasculare au mai multe şanse să-şi piardă viaţa în următorii cinci-zece ani dacă nu învaţă să se elibereze de furie în mod sănătos.
Pentru oamenii de ştiinţă nu mai este un secret că mânia şi bolile de inimă sunt strâns legate. Deşi în această situaţie se găsesc şi foarte multe femei, de obicei bărbaţii sunt cei mai afectaţi de furie pentru că ei tind să se manifeste zgomotos de câte ori simt nevoia.
Asta se întâmplă şi din cauza factorului cultural, dar şi din cauză că bărbaţii au tendinţa să repare mereu ceea ce nu merge, să schimbe situaţiile, lucru care, desigur, nu este întotdeauna posibil.
Din păcate, mulţi dintre noi nu ştiu că există o legătură între inimă şi stres, iar când află este deja târziu.
Dar cum este posibil ca simpla furie – doar toţi o simţim, nu? – să ducă la un infarct sau la un accident vascular cerebral? Medicii explică: atunci când suntem furioşi, corpul reacţionează ca şi cum am fi în faţa unui adversar.
Toate organele şi sistemele primesc deodată o cantitate mare de adrenalină căci corpul se pregăteşte de un atac. El crede că are un faţă un adversar căruia trebuie să-i ţină piept.
Dar, desigur, nu poţi să ataci pe cineva de câte ori te simţi supărată, aşs că organismul tău strânge o cantitate mare de energie şi de stres. Medicii de la Cleveland Clinic ne explică: este ca şi cum ai sta la semafor cu un picior pe frână şi cu celălalt pe acceleraţie.
Roţile încep să se învârtă, motorul este ambalat, dar maşina nu poate pleca de pe loc. Tot asta se întâmplă în corpul tău atunci când eşti furioasă, dar nu poţi să te eliberezi. Sistemul nervos est cel care se învârte în gol şi se arde precum roţile unei maşini.
Atunci când te enervezi, corpul tău eliberează în sânge colesterol împreună cu nişte substanţe numite catecolamine. Oamenii furioşi, agresivi, ostili au multe catecolamnie în sânge, iar studiile au arătat că aceste substanţe grăbesc depunerile de colesterol pe artere.
În final, specialiştii de la Cleveland Clinic ne avertizează că trebuie să găsim modalităţi sănătoase de a ne manifesta furia.
Dacă eşti genul de persoană care se înfurie repede şi ai rude care suferă de boli cardiovasculare, este ca şi cum ai încărca un pistol cu gloanţe, urmând ca trăgaciul să fie apăsat când te aştepţi mai puţin. Furia poate fi un factor de risc pentru bolile de inimă, şi încă unul la fel de important ca şi sedentarismul, obezitatea sau fumatul.