Femeia care şi-a scos ovarele de teama cancerului

.

În ultimele săptămâni face senzaţie pe internet blogul unei femei care a decis să-şi îndepărteze chirurgical ovarele ca să scape de cancerul care i-a ucis mai multe rude.
Când tatăl ei a fost diagnosticat cu cancer la pancreas şi la prostată, iar mai multe mătuşi şi verişoare au făcut cancer la sân, Clare Whittaker  şi-a dat seama că nu e vorba doar de o coincidenţă, aşa că a cerut o analiză genetică.

Mutaţia genetică ce măreşte riscul de cancer

Astfel ea a aflat că a moştenit o mutaţie a genei BRCA2, mutaţie care duce la cancer de sân şi ovare în cazul femeilor şi cancer de prostată şi pancreas la bărbaţi. Pentru Clare, asta însemna şanse de 85% să dezvolte un cancer la sân sau ovare, adică un risc mult mai mare decât la alte femei.

„Doctorul mi-a explicat că simptomele cancerului ovarian sunt destul de vagi: uşoare dureri abdominale, balonare, dureri de stomac. Ştiam că risc să devin paranoică la cea mai mică indigestie”, spune pe blogul ei Clare, mamă a doi copii de patru şi doi ani.

La copiii ei s-a gândit când a luat o decizie radicală şi curajoasă: avea să ceară îndepărtarea chirurgicală a ovarelor, deşi erau încă sănătoase. Salpingo-ooforectomia bilaterală – aşa se numeşte operaţia prin care i s-au scos ovarele şi trompele uterine – i-a diminuat riscul de cancer ovarian cu 95% şi riscul de cancer la sân cu 5%.

„Aveam ocazia să-mi schimb destinul şi să-mi asigur sănătatea şi fericirea”, spune Clare despre momentul când a decis să se opereze. Oricât de ciudat ar părea gestul ei, nu este singura care a recurs la el. Chirurgia profilactică în scopul de a preveni cancerul este un trend în creştere în SUA şi vestul Europei, unde testarea genetică este mai la îndemâna oamenilor obişnuiţi.

Persoane deocamdată sănătoase aleg să-şi „taie” sânii, ovarele sau chiar stomacul şi alte organe importante care sunt adevărate bombe cu ceas – oricând pot dezvolta un cancer. „Pot să supravieţuiesc unei operaţii, dar voi putea să supravieţuiesc unui cancer?” se întreabă ei.

Cum ştii dacă ai un risc crescut de cancer

Desigur, oricare dintre noi, indiferent de vârstă sau stilul de viaţă poate face un anumit tip de cancer, însă pentru unii şansele sunt mai mari din cauza moştenirii genetice. În cazul cancerului ovarian şi mamar riscul este mai mare dacă: ai în familie două cazuri de persoane sub 40 de ani cu cancer la sân, ovare, prostată sau pancreas; ai în familie trei cazuri de persoane sub 50 de ani sau patru cazuri de persoane sub 60 de ani cu aceste tipuri de cancer.

Dacă există o femeie care are cancer la ambii sâni sau o persoana cu două cancere primare (de pildă pancreas şi prostată), de asemenea riscul tău creşte.
Dacă ai o singură rudă cu cancer la sân, ovare sau prostată nu se poate spune că riscul este mai mare în cazul tău.

Testatarea genetică în România

Indiferent de istoricul familial, înainte de a lua măsuri preventive se recomandă testarea genetică pentru a vedea dacă într-adevar ai moştenit o mutaţie genetică ce îţi măreşte riscul de cancer. Din păcate, analizele genetice sunt încă scumpe la noi în ţară.

La Synevo, plăteşti 3400 de lei pentru detecţia mutaţiilor genei BRCA1 şi 4200 lei pentru gena BRCA2, ambele asociate cu cancerul ovarian şi mamar. La acelaşi laborator plăteşti 5900 de lei ca să afli dacă ai moştenit un cancer colorectal şi 5000 de lei pentru screeningul genetic al cancerului gastric.
La Genetic Lab costă 600 de lei screeningul cancerului mamar şi ovarian (BRCA1 şi BRCA2), iar pentru a afla dacă ai risc mare de a dezvolta cancer la stomac plăteşti 1400 de lei.
 
Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale