Oțetul de cocos, cel mai nou superaliment

.

Din categoria superalimentelor, cel mai popular produs era oțetul de mere, cunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra organismului, cât și pentru slăbit. A apărut însă un concurent care se pare că a detronat lăudatul ingredient pe care toate gospodinele îl au în bucătărie.

Oțetul de mere a fost până nu demult cel mai lăudat superaliment. Și nu e de mirare! Previne bolile cardiovasculare, infecțiile, ucide bacteriile și viruții, ajută la lupta împotriva cancerului ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, este un probiotic natural și are o sumedenie de proprietăți nutritive. Însă cu și mai multe calități îl detronează oțetul de cocos, un produs destul de exotic urechilor noastre.

Cotierii cresc într-un mediu plin de nutrienți, deseori pe soluri vulcanice, propice pentru ca florile lui să producă o substanță cu un indice glicemic scăzut și cu un PH neutru. Acest proces durează între 8 luni și un an, în care fermentează în mod natural. La finalul acestei perioade se recoltează cu grijă și se depozitează în recipiente de sticlă.

Oțetul de cocos conține mult mai multă vitamina A, C și D decât oțetul de mere. Este însă foarte important ca produsul să conțină acea substanță fermentată, provenită de la cocotier, și nu apă de cocos, aceasta din urmă neavând atât de multe proprietăți.

Enzimele și nutrienții conținuți de oțetul de cocos sunt într-o cantitate mult mai mare decât în oțetul de mere. Această substanță este o sursă de aminoacizi esențiali și de aminoacizi neesențiali. Aminoacizii sunt importanți în formarea hemoglobinei, care ajută la transportul oxigenului și a anticorpilor, împiedicând răspândirea infecțiilor și protejarea sistemului imunitar. Unii aminoacizi ajută la repararea țesuturilor, în timp ce alții se comportă ca niște neurotransmițători, ducând mesajele la creier. Fluidul conține 65 la sută din mineralele care se regăsesc în apa marină.

Cum folosești oțetul de cocos?

Oțetul de cocos se folosește în același mod în care este utilizat și cel de mere. Îl poți consuma la salate, îl puteți folosi la marinate, sosuri.

Beneficii în sănătate

Dimineața poate fi consumat pe stomacul gol în următoarea combinație: 1 lingură de oțet de cocos cu o lingură de apă. Organismul  își va activa imediat funcțiile și se va pegăti cu energia de care ai nevoie pentru întreaga zi.

Adăugat în cea, atunci când te confrunți cu o viroză, ajută mai repede la vindecare. Ajută, de asemenea, la digestie și la menținerea echilibrului întregului sistem.

Beneficii în frumusețe

Oâetul de cocos este extrem de util și pentru ritualurile de înfrumusețare. Aplică pe păr oțet de cocos, și te piepteni cu peria, pentru a se întinde uniform, după care lași să acționeze 20-30 minute și clătești. Va da strălucire părului și îl va hrăni de la rădăcină, până la vârf.

Poate fi o bună soluție pentru tonifierea tenului. Pune câteva picături pe o dischetă și masează ușor tenul curățat bine. Previne apariția acneei, bacteriilor.

Foto: 123rf.com

Ultima modificare martie 10, 2016 12:26 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale