Cum poţi să previi osteoporoza

.

Dacă ştii ce te predispune la osteoporoză, o poţi evita. Dacă boala se manifestă deja, poţi „îndulci” situaţia prin câteva trucuri.
Chiar dacă apare cu precădere la vârstnici şi la femei după menopauză, osteoporoza poate afecta şi persoanele mai tinere, indiferent de sex. După 35 de ani, pierderea osoasă depăşeşte depunerea, iar dacă există factori care să stimuleze acest proces, oasele devin tot mai fragile şi mai predispuse la fracturi.

Deşi, privit din exterior, osul afectat de osteoporoză pare solid, la interior, structura sa poate fi asemănată cu cea a unui burete cu găuri mari. Pe scurt, osteoporoza se traduce prin scăderea masei osoase. Pentru că nu are simptome clare încă din primele faze, este greu de depistat, acţionând în voie, ca un „hoţ tăcut”.

Ce te predispune la osteoporoză?

â–º Femeile sunt de patru ori mai predispuse decât bărbaţii  la această afecţiune. Cu atât mai mult, după menopauză, când, ca efect al unor schimbări hormonale intervenite în organism, se produce o accelerare a pierderii de masă osoasă, cu manifestare după 5-10 ani.
â–º Dacă ai o constituţie mai firavă, cu oase mai subţiri, înseamnă că eşti o posibilă ţintă pentru osteoporoză.
â–º Intervenţiile chirurgicale în urma cărora scade capacitatea de absorbţie sau de utilizare a calciului de către organism te fac vulnerabilă în faţa bolii.
â–º Factorul genetic: dacă mama sau bunica a avut osteoporoză, există o probabilitate mai mare ca şi tu să ai.
â–º Tratamentele de lungă durată cu antiinflamatorii şi antiepileptice sau excesul de hormoni tiroidieni pot fi cauze ale instalării acestei boli. De aceea, cel mai bine e ca aceste tratamente să fie urmate sub controlul strict al medicului.
â–º Lipsa de calciu din organism, ca rezultat al unei diete deficitare în acest sens sau ca urmare a unei moşteniri genetice, consumul de alcool, tutun etc. pot fi cauze ale osteoporozei.
â–º Întreruperile de ciclu menstrual, ca urmare a instalării menopauzei sau chiar în situaţia unor boli sau a unor exerciţii fizice foarte intense, te pot face, şi ele, victimă a acestei afecţiuni.

Câteva trucuri ca să eviţi fracturile

Dacă ai depistat că ai osteoporoză, eşti deja conştientă de riscul crescut de fracturare. De aceea, precauţia te-ar scăpa de multe astfel de neplăceri. Aşa că, cel mai simplu ar fi să începi prin a-ţi transforma propria casă într-un loc sigur, lipsit de „capcane”. Iată câteva măsuri pe care ar fi indicat să le iei:
â–º montează-ţi mânere de care să te poţi prinde în baie, atunci când ieşi din duş;
â–º acoperă parchetul cu covoraşe sau cu mochetă pentru a evita alunecarea;
â–º ai grijă cum mergi pe gresie, dacă e încă umedă după ce ai spălat-o. Eventual, ia în calcul nişte papuci de casă care să nu alunece;
â–º păstrează ordinea în casă, înlătură eventualele sfori, cabluri electrice, de telefon de care te-ai putea agăţa accidental prin casă;
â–º ai grijă ca balustradele să fie rezistente;
â–º fii atentă la pragurile sau la scările de prin casă;
â–º pune obiectele cele mai folosite la îndemână, ca să nu te întinzi după ele;
â–º evită să bâjbâi pe întuneric, ai grijă ca încăperile în interiorul cărora te deplasezi să fie bine iluminate.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton