O nouă tulburare de alimentație își face loc printre afecțiunile grave ale zilelor noastre. Pe lângă anorexie și bulimie, ortorexia face tot mai multe victime care, culmea ironiei, doresc să se hrănească sănătos!
Cine s-ar fi gândit că preocuparea pentru hrana sănătoasă se poate transforma în boală?! Ei bine, specialiștii au descoperit că grija exagerată față de alimentele bune pentru organism intră în aceeași categorie cu alte dereglări psihice și de nutriție, foarte grave de altfel, precum bulimia sau anorexia. Și i-au dat și un nume acestei noi afecțiuni: ortorexia.
Preocupare sau obsesie?
Primul care a făcut referiri la acest fenomen, el însuși suferind de ortorexie nervoasă, a fost medicul american Steven Bratman, într-o carte publicată în 1997. Boala înseamnă, de fapt, obsesia față de mâncarea sănătoasă, fixația patologică asupra mâncatului benefic. Iar această tulburare alimentară face victime! Căci persoanele afectate sunt dispuse să exagereze atât de mult, încât să ajungă la înfometare, dacă nu au la îndemână acele alimente pe care ele le consideră ca făcând parte din categoria „sănătoase”.
Astfel, se exclud treptat din dieta zilnică fie alimentele care conțin grăsimi, fie cele modificate genetic sau bogate în E-uri. Apoi, orice încălcare a regulilor se sfârșește cu un sentiment intens de vinovăție, de neliniște și chiar cu o depresie. Număratul caloriilor și verificarea amănunțită a tabelelor cu elemente nutritive pe care le conțin produsele sunt deja rutină.
Astfel, de la nevinovata preocupare pentru sănătate se ajunge foarte ușor la malnutriție și chiar la deces, nemaipunând la socoteală izolarea față de restul societății. Deși consideră că mănâncă ceea ce este sănătos și corect, ortorexicii fac marea greșeală de a-și priva organismul de elemente esențiale pentru buna funcționare a acestuia.
TRAGE SEMNALUL DE ALARMĂ DACĂ:
► petreci mai mult de 3 ore pe zi gândindu-te la ce vei mânca și îți planifici meniul chiar și cu câteva zile în avans;
► eviți plăcerea gustului mâncării și te preocupă mai mult valoarea nutrițională a alimentelor;
► simți o stare de bine, de mândrie și chiar de superioritate, doar pentru că te numeri printre aceia care mănâncă sănătos;
► ai exclus deja din dieta zilnică produse care-ți plăceau și le-ai înlocuit cu unele care nu-ți plac, dar se pot considera „sănătoase”;
► preferi să refuzi ieșirile cu prietenii, pentru că se mănâncă alimente care pe lista ta sunt interzise;
► mâncarea nu mai este o bucurie pentru tine, ci o necesitate biologică.
Foto: Thinkstock