OMS a investigat originea pandemiei de COVID-19, iar rezultatele contrazic ipotezele anterioare ale oamenilor de știință.
Șeful delegației OMS în China, Liang Wannian, a anunțat că studiile și cercetările efectuate „nu au reușit să identifice dovezi ale SARS-CoV-2 în probele luate de la animale sălbatice din Wuhan și din diferite alte locuri din China”, conform CNN.
Mult timp, s-a vehiculat că vectorii inițiali de transmisie ai virusului ar fi fost liliacul mare cu potcoavă sau pangolinul, după cum arată Libertatea. Însă testele efectuate pe animale au fost negative, potrivit declarațiilor lui Liang.
Citește și: În ce situații se poate transmite COVID-19 prin suprafețe
Cu toate astea, eșantioanele prelevate din piața de fructe de mare Huanan, unde ar fi izbucnit pandemia, au arătat că există o contaminare pe scară largă a suprafețelor cu SARS-CoV-2 atunci când piața a fost închisă. Astfel, apare o nouă ipoteză cu privire la posibila origine a pandemiei: mâncarea congelată. Pentru a stabili cu precizie însă dacă această ipoteză este sau nu adevărată, se fac mai multe cercetări.
Teoria că virusul ar fi scăpat dintr-un laborator (teorie des răspândită pe rețelele de social media) este una foarte puțin probabilă, potrivit experților OMS. Aceștia au renunțat în cele din urmă să aprofundeze această ipoteză.
Foto: 123rf.com