Organizează-ţi corect frigiderul!

.

Un frigider care este neîngrijit şi prost organizat poate fi o adevărată bombă bacteriologică. Află cum poţi să-ţi protejezi sănătatea, aranjând mâncarea aşa cum trebuie!
 
Frigiderul ar trebui să vină în ajutorul sănătăţii noastre, păstrând pentru mai mult timp gustul, textura şi prospeţimea alimentelor. Din păcate, mulţi dintre noi fac greşeli care anulează toate efectele benefice ale aparatului.  


Ouăle nu se aşează pe uşa frigiderului

Specialiştii de la Arctic ne sfătuiesc să ţinem mâncarea gătită pe rafturile superioare, unde temperatura este mai mică, iar alimentele nepreparate termic şi crudităţile pe rafturile inferioare. 

Chiar dacă majoritatea frigiderelor au pe uşă, un loc special pentru ouă, acestea se ţin, în mod ideal, pe rafturile superioare, acolo unde temperatura este mai scăzută. În uşa frigiderului temperatura este prea mare pentru ouă.  

Nu foarte plin

Pentru că nu ai timpul necesar ca să faci cumpărături zilnic, preferi să mergi la supermarket o dată pe săptămâna şi să iei mai multă mâncare deodată. Nu e nimic rău în asta, cu condiţia să nu-ţi umpli frigiderul de tot.  Lasă puţin loc liber în jurul alimentelor, pentru ca aerul să poată circula, răcindu-le uniform.

Este o regulă importantă pentru că, într-un frigider plin ochi, alimentele nu sunt răcite aşa cum trebuie, deci se pot strica. Şi uite aşa frigiderul tău, în loc să păstreze prospeţimea, se transformă într-o bombă bacteriologica. 

Pe categorii

Specialiştii ne mai sfătuiesc să aşezam mâncarea pe categorii, în funcţie de tipul lor. Fructele cu fructele, lactatele cu lactatele şi tot aşa. Astfel nu mai există riscul să uiţi vreun aliment într-un colţ şi să-l găseşti mucegăit după câteva săptămâni. 

Mai mult, organizarea pe categorii elimină riscul contaminării cu diverşi germeni. De exemplu carnea crudă sau legumele nespălate, dacă se ating de mâncarea gătită, pot transmite bacterii care nu se îndepărtează decât prin gătirea la temperaturi înalte.

Tot pentru a evita contaminarea, carnea crudă trebuie pusă într-un recipient înalt, ca să nu se scurgă, atunci când se dezgheaţă, în oalele de sub ea. 

Totul acoperit

Fructele şi legumele se pun în frigider nespălate sau spălate şi şterse bine. Dacă sunt ude se înmoaie şi îşi pierd calitatea. La fel păţesc şi legumele cu frunze verzi, de exemplu salata. Toate crudităţile se pun la frigider uscate, într-o pungă de plastic bine închisă la gură.  

Aerul din frigider este foarte uscat şi face ca mâncarea neacoperită să se usuce, pierzându-şi savoarea. De aceea, recipientele cu mâncare se acoperă, fie cu un capac, fie cu folie de plastic. Astfel se previne şi transferul mirosului de la un aliment la altul.  

Curăţenie în mod regulat

O dată la trei săptămâni, frigiderul se spăla bine cu apa şi detergent de vase, bineînţeles, după ce ai scos tot din el, apoi se şterge cu o lavetă uscată. La fel se procedează cu toate rafturile, ţinând cont că cele din sticle se lasă puţin la temperatura camerei ca să nu se spargă în contact cu apa fierbinte. Nici pereţii, nici rafturile nu trebuie să rămână ude, pentru că se poate forma mucegaiul.

Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale