Ordinea corectă în care trebuie să consumi alimentele dacă vrei să slăbești și să-ți îmbunătățești sănătatea

.

Știm deja că alimentația ne influențează sănătatea. Ține doar de noi dacă această influență este una pozitivă sau negativă. Alături de ce anume mâncăm și de momentul din zi (sau noapte) în care o facem, ordinea corectă în care consumăm alimentele joacă de asemenea un rol important în cât de bine ne vom simți după acea masă.

Cu ce alimente ar trebui să-ți începi fiecare masă

Asta nu înseamnă că de astăzi trebuie să analizați în cel mai mic detaliu următoarea omletă sau tocăniță pe care o mâncați. Totuși, atunci când aveți ocazia să alegeți ordinea alimentelor din farfurie, există motive demonstrate să o faceți începând cu legumele.

Orice pătrunde în organismul dumneavoastră are efecte asupra modului în care acesta funcționează. Multe dintre aceste efecte apar în timpul stării postprandiale, perioada de după masă, în care organismul se concentrează pe digerarea alimentelor și absorbția nutrienților. Organismul dumneavoastră poate petrece șase ore sau mai mult în această stare după fiecare masă. Asta ar însemna 18 ore pe zi pentru o persoană care ia trei mese pe zi.

Citește și: De ce îngrașă uleiul mai mult ca untul. Explicația Mihaelei Bilic

Hiperglicemia accelerează îmbătrânirea

Schimbarea ordinii alimentelor consumate este o modalitate prin care putem reduce impactul negativ pe care unele preparate le-a putea avea asupra corpului nostru. Potrivit mai multor cercetări citate de UCLA Health, consumul de fibre, proteine și grăsimi înainte de consumul de carbohidrați rafinați (cum ar fi zahărul, făina albă și orezul alb) poate oferi unele beneficii pentru sănătate în timpul stării postprandiale.

Glicemia ridicată (hiperglicemia) după masă poate accelera îmbătrânirea și crește riscul de diabet de tip 2. Astfel, controlul hiperglicemiei poate ajuta în tratamentul diabetului și al obezității. Carbohidrații rafinați se situează la un nivel ridicat pe indicele glicemic – un sistem care clasifică alimentele în funcție de rapiditatea cu care determină creșterea și scăderea glicemiei. Dar nu toți carbohidrații sunt la fel.

Citește și: De ce e bine să adaugi sare în cafea. Reţete şi variante pentru acasă. Trendul care a făcut furori pe TikTok

Consumul de fibre echilibrează nivelul glucozei din sânge

Carbohidrații precum fasolea, leguminoasele și majoritatea legumelor sunt bogate în fibre și se digeră lent. Rezultatul este o creștere treptată a concentrației de zahăr din sânge. Consumul de fibre înainte de carbohidrații rafinați poate influența modul în care carbohidrații modifică glicemiei, menținând nivelul glucozei mai scăzut în timpul stării postprandiale.

Un studiu realizat în 2022 pe pacienți cu diabet de tip 2 a cerut ca jumătate dintre participanți să mănânce legume înainte de carbohidrații rafinați. După perioada de analiză, grupul respectiv și-a îmbunătățit semnificativ nivelul mediu al glicemiei comparativ cu grupul care nu a respectat această ordine.

Citește și: Dieta de slăbire promovată în mediul online care poate crește riscul apariției demenței. Produce „modificări în organe cheie, cum ar fi inima și rinichii”

Proteinele consumate înainte de carbohidrați contribuie la prelungirea senzației de sațietate

Senzația de sațietate după o masă este esențială pentru menținerea unei greutăți optime, pierderea kilogramelor în plus și scăderea riscului de obezitate. Hormonul GLP-1 ajută la sațietate deoarece întârzie golirea gastrică (eliberarea tractului digestiv), ceea ce reduce cantitatea de alimente pe care o puteți mânca și suprimă apetitul.

Cercetările arată că proteinele consumate înaintea carbohidraților rafinați crește secreția de GLP-1, întârziind și mai mult golirea gastrică. Oamenii au aceeași senzație de sațietate indiferent dacă mănâncă proteine animale sau vegetale. Dar sațietatea crește atunci când masa este bogată în fibre.

Foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton