Optimism în noul an despre evoluția pandemiei de COVID-19: „Ziua în care virusul va deveni endemic”

.

Anul 2022 ar putea fi anul în care virusul din spatele pandemiei de COVID-19 va deveni endemic, lucru care ar putea readuce lucrurile la normalitatea de altă dată.

Apariția tulpinii Omicron a adus noi motive de îngrijorare. Deși vaccinurile anti-COVID-19 funcționează, ele nu au fost suficiente să ne scape în 2021 de pandemie. Angela Rasmussen, expertă în virusologie în Canada, a spus: „Dacă trecem acest test, al solidarităţii globale, 2022 va aduce sfârşitul pandemiei şi o revenire a multora din libertăţile care par acum greu de recuperat”.

Experții sunt de părere că anul 2022 poate fi salvat dacă oamenii vor accepta măștile, testele constante, statul acasă la nevoie, până în ziua în care virusul va deveni endemic și toate aceste măsuri nu vor mai fi o necesitate. Însă perioada de tranziție nu va fi una ușoară, și va lua diferite forme pe glob.

„Întrebarea-cheie, la care omenirea nu a mai trebuit să răspundă până astăzi la o asemenea scală, este cum mergem înainte, raţional şi emoţional, de la o stare de urgenţă acută la una de tranziţie spre endemicitate?”, a spus Jeremy Farrar, specialist în boli infecțioase și director de filantropie și sănătate globală la Wellcome Trust, după cum arată Wired. „Această perioadă de tranziţie va fi foarte dificilă şi va arăta foarte diferit pe glob”.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu profesoara de biologie care a vaccinat anti-COVID-19 un elev la ea acasă

Citește și: Managerul Spitalului Universitar București, despre valul 5: „Este îngrijorător ce se întâmplă”

Citește și: OMS, despre varianta Omicron: Apar tot mai multe dovezi că provoacă simptome mai ușoare

Citește și: Vedete care au avut COVID-19 în 2021 și experiențele lor

Ce înseamnă pentru noi endemicitatea? Nu înseamnă că nu vor mai fi infecții, boli sau decese. Totodată, nu înseamnă că infecțiile viitoare vor fi mai blânde, însă imunitatea și infecțiile vor fi ajuns la o stare stabilă, după cum subliniază Libertatea. Practic, nu vor fi suficient de mulți oameni imuni pentru a refuza virusului posibilitatea de a-și găsi gazde, dar nu vor fi nici la fel de mulți oameni vulnerabili ca la începutul pandemiei, pentru a porni alte focare de mari dimensiuni.

Endemicitatea ar putea fi cel mai optimist scenariu la care putem spera în privința pandemiei de COVID-19. Virusul se poate ascunde la peste 12 specii de animale care îi pot fi gazdă. Atâta timp cât boala poate afecta alte specii animale, nu există șanse să fim în siguranță pe veci. Imunologul Jonathan Yedwell, de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase, a subliniat încă din primăvară acest lucru, scriind: „Imunitatea de grup în cazul COVID-19 este o iluzie de neatins”.

Acest lucru nu înseamnă că vaccinurile nu funcționează. Din contră, ele scad riscul de îmbolnăvire gravă și de deces și reduc durata infecției, dar ținând cont că un procent mare din populația globului nu s-a vaccinat, coronavirusul care provoacă COVID-19 încă are nenumărate posibilități de a evolua și a suferi mutații.

Medicul și cercetătorul Amesh Adalja, de la Universitatea Johns Hopkins, a spus: „Oamenii s-au întors la vieţile lor şi înţeleg cu greu că nicio activitate nu are zero riscuri COVID, chiar dacă avem instrumente noi – şi mai multe vor veni în 2022, să facem din COVID o boală mai uşor de gestionat”.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton