Operațiile estetice sunt văzute, de cele mai multe ori, ca un capriciu.
Specialiștii spun însă că există deseori motive serioase care te pot aduce în sala de operație și în fața unui chirurg plastician. Pe lângă binecunoscutele intervenții de la nivelul posteriorului, al sânilor sau al abdomenului, există intervenții chirurgicale care fac mai mult decât un bine la nivel estetic.
Despre ce este vorba și care sunt acestea, o să vedem în continuare.
1. Vaginoplastia
Deși nu se spun foarte multe despre această intervenție, considerată poate tabu, vaginoplastia poate fi o șansă pentru femeile care, dintr-un motiv sau altul, se confruntă cu o mărire a diametrului vaginal sau o scădere a rezistenței mușchilor vaginali. Fie că vorbim despre un efect post partum sau o cauză ereditară, această suferință poate avea repercusiuni neplăcute asupra femeilor care se confruntă cu această problemă.
„Vaginoplastia sau rejuvenarea vaginală, este o procedură care de obicei corectează problemele date de dilatarea canalului vaginal având ca scop direct îmbunătățirea vieții sexuale, nu și a disfuncțiilor sexuale. Această procedură mărește tonusul mușchilor vaginali și țesuturilor înconjurătoare, rezultând o mai mare putere de contracție și control. De asemenea, diminuează excesul de mucoasă și reduce diametrul canalului vaginal, fapt ce asigură o senzație mai puternică în timpul actului sexual”, explică medicul de chirurgie plastică și reparatorie, dr. Florin Juravle.
2. Implantul de păr
Această intervenție le poate schimba viața celor care, dintr-un motiv sau altul, se confruntă cu alopecia. Fie că vorbim despre bărbați sau femei, implantul de păr este o intervenție chirurgicală care poate fi efectuată pe o zonă mai mare sau mai mică.
După o serie de analize amănunțite și un consult dermatologic care să lămurească motivul care a dus la alopecie, se poate începe protocolul de operație. „Implantul de păr constă în recoltarea unei fâșii de tegument cu păr din zona occipitală (de la ceafă), care se prelucrează prin incizii multiple pentru obținerea unor fragmente foarte mici de piele, cu unul sau doi foliculi de păr. Aceștia vor fi inserați la nivelul tegumentului lipsit de păr, pas cu pas, până când toți foliculii au fost transplantați în totalitate. O altă metodă este folosirea unui instrument de recoltare, special creat, care recoltează fragmente rotunde și mici de piele și păr. Zona donatoare nu are nevoie de sutură, aceasta vindecându-se spontan”, explică medicul specialist.
3. Implantul testicular
Asemenea vaginoplastiei și implantul testicular este una dintre intervențiile din chirurgia estetică despre care se vorbește mai puțin. Protezele sunt fie rotunde, fie ovoidale, și se introduc în interiorul scrotului pentru a reconstrui din punct de vedere estetic această zonă. În ce situații este indicată o astfel de intervenție chirurgicală. „Sigur, există câteva cazuri clare în care este necesară o astfel de intervenție. Aici vorbim despre lipsa congenitală a unui testicul, traumatismele testiculare, microtesticulele congenitale, ablația testiculelor după cancere”, explică medicul estetician Florin Juravle.