Obezitatea este o problemă cu care se confruntă mulți oameni, iar soluțiile nu sunt întotdeauna simple. Operația de micșorare a stomacului este una dintre ele – dar cum poți slăbi după această operație?
Doctorul George Sirețeanu, specialist în chirurgie bariatrică, ne-a povesit cu lux de amănunte ce date se cunosc în prezent despre obezitate, precum și ce presupune operația de micșorare a stomacului.
Obezitatea este, în prezent, cea mai frecventă boală metabolică, asociindu-se adesea cu boli cronice severe, precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc. Obezitatea este caracterizată printr-un exces de țesut adipos și este rezultatul unui dezechilibru între energia de aport (valoarea calorică a alimentelor ingerate) și cheltuielile energetice (energia consumată în activitatea fizică și metabolismul bazal, termogeneza, prelucrarea alimentelor ingerate).
Datele statistice demonstrează că, din totalul populației europene, peste 50% sunt persoane obeze și supraponderale. În țările europene, rata obezității variază invers proporțional cu nivelul socio-economic, în special în rândul femeilor. În țara noastră, incidența obezității este de aproximativ 17% în mediul rural și aproximativ 20% în mediul urban, fiind mai frecventă la femei; la copii variază între 5 – 10%.
Organizația Mondială a Sanătății (OMS) a definit și clasificat gradele de obezitate, pe baza indicelui de masă corporală (IMC), calculat pe baza raportului greutate/înălțime, astfel:
1. gradul 1 de obezitate cu IMC cuprins între 30 – 34,9 kg/m2;
2. gradul 2 de obezitate cu IMC cuprins între 35 – 39,9 kg/m2;
3. gradul 3 de obezitate (obezitate morbidă) cu IMC egal sau peste 40 kg/m2.
Pacienții cu IMC cuprins între 25 – 29,9 kg/m2 au fost definiți ca supraponderali. Valori normale ale IMC sunt 24 – 26 kg/m2 pentru femei și 24 – 27 kg/m2 pentru bărbați.
Gastric sleeve sau gastrectomia longitudinală laparoscopică este cea mai utilizată metodă chirurgicală care ajută pacientul să scadă în greutate și care contribuie la ameliorarea afecțiunilor metabolice asociate obezității: diabet zaharat, hipertensiune arterială, steatoză hepatică, apnee de somn etc. Aceasta presupune îndepărtarea porțiunii dorsale a stomacului, de-a lungul său, cu scopul îndepărtării zonei în care sunt amplasați centrii foamei. Acest tip de intervenție bariatrică este aplicabilă pacienților care suferă de obezitate morbidă, dar și celor cu obezitate de gradul 2, în cazul în care aceștia au și alte boli cronice asociate (diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, etc).
Comfortul și eficacitatea acestui tip de operație a transformat, de-a lungul timpului, gastric sleeve-ul în cea mai des folosită metodă de tratament a obezității. Avantajele majore ale acesteia sunt:
– Pacientul va slăbi mai repede mâncand mai puțin (volumul stomacului rămas după rezecția parțială va fi de aproximativ 100 ml) și săturându-se foarte repede, senzația de foame nu va mai fi resimțită (datorită îndepărtării centrilor foamei);
– Recuperarea postoperatorie este extrem de rapidă datorită utilizării metodei laparoscopice (metodă non-invazivă ce presupune efectuarea câtorva incizii abdominale de 1-2 cm);
– Pe lângă tratarea obezității, pacientul va observa o îmbunătațire sau o dispariție a celorlalte boli asociate obezității. Întrebarea pentru care fiecare pacient vrea răspuns este cât se slăbește cu adevărat după o astfel de operație. Răspunsul diferă în funcție de IMC-ul de la care se pornește, cât și de disponibilitatea fiecărui pacient de a efectua sport în perioada postoperatorie. Bineînțeles, capacitatea fiecăruia de a urma cu strictețe dieta recomandată de medicul chirurg și de nutriționist este un alt factor de avut în vedere. În cele mai multe cazuri, în primul an după operație, pacientul va slăbi aproximativ 50-70% din surplusul său de kilograme, urmând ca respectarea în continuare a dietei și a stilului de viață , să îl ducă în curând la atingerea greutății “țintă” setată înainte de operație.