OMS estimează că persoanele vulnerabile vor avea nevoie anual de vaccin împotriva COVID-19

.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că persoanele vulnerabile la infecția cu virusul SARS-CoV-2 vor avea nevoie anual de o doză de vaccin împotriva COVID-19.

OMS, asemeni producătorilor de vaccin împotriva COVID-19, este de părere că persoanele din categoriile de risc, precum vârstnicii și bolnavii cronici, vor trebui să primească anual de încă un rapel pentru a-și menține imunitatea ridicată.

Acest scenariu ar fi fost luat în calcul de către experții medicali pentru că apar tot timpul mutații ale virusului SARS-CoV-2, potrivit Digi24.

Cercetătorii nu știu însă cu exactitate cât durează protecția împotriva virusului după ce o persoană a fost complet vaccinată, de aceea prognoza OMS s-ar putea schimba dacă apar noi informații cu privire la eficiența unei a treia doze și durata de protecție oferită de vaccin.

Reprezentanții Pfizer anunțaseră încă din luna aprilie că oamenii ar putea avea nevoie de o a treia doză, adică de încă un rapel în termen de 12 luni de la vaccinarea completă.

„Avem în vedere mai multe etape pentru a acționa decisiv și pentru a fi pregătiți în cazul în care noua tulpină devine rezistentă în fața protecției oferite de vaccin”, afirma în luna februarie Albert Bourla, CEO-ul Pfizer.

Ar putea apărea „o constelație de mutații, în care vaccinurile își vor pierde eficiența”

Recent, OMS a atras atenția asupra pericolului ce o reprezintă mutațile suferite de virusul SARS-CoV-2.

În viitor, ar putea apărea „o constelație de mutații, în care vaccinurile își vor pierde eficiența”, atrage atenția Maria Van Kerkhove, un epidemiolog al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Pe măsură ce s-a adaptat la organismele umane, noul coronavirus a suferit mai multe mutații, unele dintre ele mai contagioase și mai agresive.

Chiar dacă vaccinurile împotriva COVID-19 fac momentan față tulpinilor nou apărute, în viitor serurile ar putea deveni ineficiente în fața modificărilor noului coronavirus, avertizează OMS.

„Vestea bună este că până acum funcționează încă împotriva variantei Delta (identificată prima oară în India n.r.). Ar putea veni un moment când vom avea o constelație de mutații în care vaccinurile își vor pierde eficiența, de asta vrem să prevenim infecțiile.

Din nou, vaccinurile sunt extrem de puternice, dar trebuie să luăm măsuri, să prevenim”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit hotnews.ro.

Citește și: Klaus Iohannis: „Fiecare român ar face bine să se vaccineze dacă nu vrea să ajungă la spital”

Gamma, cea mai nouă tulpină de coronavirus, rezistă vaccinurilor existente până acum

Studiu: Au fost depistate mai multe cazuri de miocardită în rândul tinerilor vaccinați cu Pfizer

Studiu: Infecția cu COVID-19 nu oferă imunitate pe termen lung în lipsa unui vaccin

La cât timp trebuie să își testeze nivelul de anticorpi cei vaccinați

De teama infectării cu virusul SARS-CoV-2, multe persoane merg să-și testeze anticorpii foarte des. Medicl Adrian Marinescu este însă de părere că acest lucru nu este necesar.

„Dacă mi-am testat anticorpii după o lună, următoarele 3 luni stau liniștit, nu repet foarte des, nu mă duc la 5 laboratoare, că nu mă ajută cu nimic. Întoarcerea către normalitate nu înseamnă doar partea epidemiologică, cu mai puține cazuri, e vorba și de planul psihologic”, a declarat medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” din București.

„Putem să ne facem activitățile, vacanțele și ce ne-a propus și să încercăm un pic să vedem lucrurile mai echilibrat, nu să rămânem cum se întâmpla la începutul pandemiei sau acum câteva luni, foarte focusați și concentrați în fiecare zi, ca și cum ar fi o apocalipsă, că nu este în momentul de față”, a mai spus medicul.

Sursă foto: Shutterstock.com

Ultima modificare iunie 25, 2021 10:15 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale