OMS: în ritmul actual, România are nevoie de doi ani și jumătate să ajungă la 70% din populație vaccinată anti-COVID-19

.

România are nevoie de șapte luni să aibă 40% din populație vaccinată anti-COVID-19, și de doi ani pentru a ajunge la 70%.

Dacă se păstrează ritmul de vaccinare din ultimele șase săptămâni, Organizația Mondială a Sănătății estimează că va dura mult până când suficient de mulți oameni vor fi imunizați.

Concluzia a fost anunțată după ce reprezentanții OMS au discutat luni printr-o videoconferință cu președintele Comitetului Național de Vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță, cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică și cu oficiali ai Ministerului Sănătății.

Reprezentanții OMS vor să ajute autoritățile române să accelereze campania de vaccinare anti-COVID-19, ținând cont că acestea din urmă vor să imunizeze 45% din populație până la finalul lui 2020. Țara noastră este deja un exemplu negativ la nivel internațional. Mai mult, rata de vaccinare scăzută se vede în spitale, care sunt supraaglomerate.

Citește și: Mesajul unui medic pentru nevaccinați: „Dragi români, fain că v-aţi ţinut tari şi nu v-aţi vaccinat. Hai, parastase!”

Citește și: Ileana Badiu, primele declarații după ce s-a vindecat de COVID-19

Citește și: Avertismentul medicilor cu privire la medicamentele pe care mulți bolnavi COVID-19 le iau fără consult: Puteți muri de la ele

Citește și: Așa arată epuizarea cadrelor medicale care luptă cu COVID-19: o asistentă se odihnește pe o cutie de carton

„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese – suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație”, a subliniat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, conform Digi24. „Una dintre soluții (propuse de OMS – n.r.) este creșterea numărului de persoane vaccinate – asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”.

Biroul OMS din România a arătat într-un comunicat de presă: „Modelarea OMS arată că, odată cu ritmul actual de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și cu strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%”.

Pentru a crește ritmul vaccinării, reprezentanții OMS spun că este important ca „să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă vaccinul populației”.

Tot aceștia au mai arătat importanța ca România să vaccineze categoriile vulnerabile (în condițiile în care doar 20% din persoanele de peste 80 de ani sunt vaccinate): „Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți celor care prezintă cel mai mare risc de deces și forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii și persoanele cu boli cronice. Studiile de comportament și cercetările formative privind factorii determinanți și barierele ce țin de atitudinea cadrelor medicale față de vaccinare, arată că, în timp, intenția populației de a se vaccina a crescut în România”.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton