Studiu: Omicron provoacă forme mai ușoare de COVID-19 chiar și la nevaccinați

.

Un studiu sud-african arată că varianta Omicron poate provoca formei mai ușpare de COVID-19 chiar și în cazul persoanelor nevaccinate.

Persoanele nevaccinate împotriva COVID-19 ar putea avea mai puține șanse să dezvolte forme grave de boală, să fie spitalizați sau să decedeze în urma infectării cu varianta Omicron față de variantele anterioare, după cum arată datele publicate vineri de un studiu din sudul Africii, citate de Reuters. Sudul Africii este locul unde a fost prima oară depistată noua tulpină.

Studiul a fost realizat de Institutul Național de Boli Transmisibile (NCID) din regiunea Western Cape și a comparat 11.600 de pacienți din primele trei valuri de COVID-19 cu 5.100 de pacienți din valul Omicron, care a început în luna noiembrie.

Studiul a venit în contextul în care varianta Omicron se răspândește rapid, dar provoacă forme mai blânde ale bolii, precum și mai puține internări în spitale și decese decât variantele anterioare. Cercetătorii caută să stabilească în ce măsură se datorează acest lucru ratelor mai mari de vaccinare sau de trecerea prin boală, și în ce măsură este varianta Omicron mai puțin agresivă.

Citește și: Optimism în noul an despre evoluția pandemiei de COVID-19: „Ziua în care virusul va deveni endemic”

Citește și: Alexandru Rafila: Gradul de ocupare al paturilor pentru pacienții de COVID-19 este de 16%

Citește și: Bill Gates, previziuni optimiste: „După ce trece valul Omicron, COVID-19 va fi ca gripa sezonieră”

Citește și: Un preot bolnav de COVID-19 din Cluj a mers la enoriași de Bobotează: „Chiar ne-a întrebat dacă suntem de acord să sărutăm Sfânta Cruce”

Concluzia cercetătorilor sud-africani este că aproximativ un sfert din riscul de îmbolnăvire severă cu Omicron se datorează caracteristicilor virusului în sine. „În valul determinat de Omicron, rezultatele severe ale COVID au fost reduse în principal datorită protecției conferite de infecția anterioară și/sau de vaccinare, dar virulența intrinsecă redusă poate fi responsabilă pentru un risc mai mic cu aproximativ 25% de forme grave sau de deces în comparație cu Delta”, arată studiul, citat de Libertatea.

Studiul sud-african nu este singurul care a ajuns la concluzia că Omicron este o variantă mai contagioasă, dar provoacă forme mai blânde. După cum arată cercetările, Omicron afectează plămânii mai puțin, pe când celelalte variante ale virusului creau leziuni serioase în acea zonă.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton