O alimentaţie controlată echilibrează efectele diabetului și reduce riscul apariției unor complicaţii ale bolii.
Diabetul zaharat este una dintre principalele ameninţări la adresa sănătăţii publice, la nivel mondial. Evident, diabetul nu ocoleşte nici România, unde numărul persoanelor afectate este foarte mare, peste un milion, dintre care numai jumătate sunt depistate. Aceasta este o boală metabolică, care evoluează în timp.
Apare din cauza dezechilibrelor pancreasului şi se manifestă prin creşterea glicemiei şi apariţia zaharurilor în urină. Odată cu înaintarea în vârstă, diabetul de tip II este mai probabil să apară în caz de supraponderabilitate şi hipertensiune, pe fondul unei vieţi sedentare. În acest sens, o alimentaţie controlată, bogată în acizi graşi Omega 3, echilibrează efectele diabetului şi reduce riscul apariţiei unor complicaţii ale bolii, cum ar fi: afecțiunile renale, neurologice şi cardiovasculare.
Perilla (susanul sălbatic)
Perilla frutescens este o plantă care trăieşte în estul şi sudul Asiei şi face parte din familia mentei. Frunzele, care seamănă cu cele ale urzicii, sunt foarte folosite în gastronomia japoneză, vietnameză şi coreeană ca şi condiment. Din seminţele de susan sălbatic se obţine ulei foarte bogat în acizi graşi Omega 3, acid alfa-linoleic. Găseşti capsule cu ulei de perilla la farmacie sau plafar. Foloseşte-le conform prospectului.
Peştele şi uleiul de peşte
Consumă regulat carne de peşte, în special macrou, somon sau păstrăv. Fiind o sursă excelentă de Omega 3, contribuie la prevenirea instalării insuficienţei renale, în caz că suferi de diabet. În plus, uleiul de peşte îmbunătăţeşte metabolismul glucozei şi insulinei. Găseşti suplimente alimentare pe bază de ulei de peşte în farmacii şi la plafar. La administrarea acestora respectă indicaţiile menţionate pe prospect.
Uleiul de cânepă
Proprietăţile uleiului de cânepă sunt încă puţin cunoscute în România. În ţări precum Canada, Marea Britanie sau Germania el este folosit constant în alimentaţie, datorită raportului ideal de 3:1 între acizii graşi esenţiali Omega 6 şi Omega 3. În alimentaţia modernă, raportul ajunge până la 20:1, departe de a fi optim, favorizând predispoziţia la obezitate şi boli de nutriţie. Indicele glicemic al seminţelor de cânepă decorticate este foarte mic, datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. În plus, acestea sunt bogate în elemente nutritive şi acizi graşi Omega 3, care reglează nivelul de zahăr din sânge. Consumă 300 ml ulei de cânepă zilnic şi scapi de amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.
Avocado
Este un fruct foarte sănătos şi hrănitor, bogat în uleiuri vegetale şi acizi graşi Omega 3, benefici
organismului tău. Având un conţinut scăzut de zahăr, avocado este unul dintre cele mai bune alimente care ajută la scăderea zahărului din sânge. Consumul regulat de avocado ajută şi la scăderea colesterolului „rău”.
Afinele roşii (merişoarele)
Merişoarele sunt sănătoase pentru organismul tău şi au efect hipoglicemic, deoarece conţin o cantitate mare de acizi graşi Omega-3, Omega-6, Omega-9, dar şi antioxidanţi, fibre, vitaminele C, A şi substanţe minerale. În formele uşoare de diabet zaharat, preparatele din afine roşii pot chiar înlocui insulina, mai ales dacă se asociază şi cu alte plante cu acţiune hipoglicemiantă. Totuși, trebuie reţinut că substanţele active din merişor nu dau rezultate satisfăcătoare în formele medii sau severe de diabet şi în diabetul infantil. Consumă fructele proaspete, uscate sau congelate, câte 50-100 g pe zi, în cure de două săptămâni pe lună.
Ultima modificare mai 21, 2022 10:23 am