De ce eşti mai obosită toamna şi iarna

.

Dacă e frig faci degerături sau hipotermie, dacă e caniculă faci insolaţie, iar razele UV îţi afectează pielea… deci e clar că vremea îţi poate influenţa sănătatea.
Dar unii cred că legătura vreme-sănătate e mai strânsă de atât şi că migrenele, crizele de astm, durerile articulare, depresiile şi oboseala cronică ar fi şi ele legate de condiţiile meteo.

Sezonul rece şi starea psihică

Dacă legătura dintre vreme şi „reumatism” este încă destul de controversată, nimeni nu se mai îndoieşte că sănătatea noastră mintală depinde de vreme într-o mare măsură.
Depresia de toamnă-iarnă sau tulburarea afectiv sezonieră, este o afecţiune recunoscută de psihologi care spun că suntem mai predispuşi la gânduri negre în zilele scurte de toamnă şi iarnă. De vină este întunericul. Omul este o fiinţă diurnă, care funcţionează la capacitate maximă atunci când are din plin lumină naturală, iar când se lasă întunericul organismul nostru cere odihnă.

Din păcate, azi nu ne mai permitem luxul de a ne asculta ceasul biologic şi suntem nevoiţi să ne continuăm activităţile chiar şi după lăsarea întunericului. Unii se adaptează mai bine la aceste condiţii şi funcţionează la fel de bine pe lumină artificială, pe când alţii se simt obosiţi, lipsiţi de energie şi simt nevoia să doarmă mai mult imediat ce zilele încep să se scurteze. Iar trecerea la ora de iarnă nu ne ajută deloc, având în vedere că programul de lucru nu se modifică, ci continuă şi după lăsarea întunericului, când organismul nostru cere odihnă.

Dacă în această perioadă nu reuşeşti să te concentrezi şi eşti obosită tot timpul, tot ce-ţi rămâne de făcut este să-ţi asculţi organismul şi să te odihneşti mai mult. În schimb dacă ai crize de anxietate, îţi pierzi interesul faţă de activităţile preferate şi nu mai poţi funcţiona normal, poate că nu ar strica să ceri ajutorul unui psiholog.    

Presiunea atmosferică, durerile de cap şi „reumatismul”

 
Bunicile noastre pretindeau că pot prezice o ploaie mai bine decât orice meteorolog, atât de strânsă era legătura între dureile lor de articulaţii şi vremea de afară.  Deşi mai sunt multe cercetări de făcut în domeniul biometeorologiei umane, unii specialişti spun că bătrânii au dreptate.

Elementul care leagă vremea de durerile articulare ar putea fi presiunea atmosferică.

Aceasta este forţa exercitată asupra unei anumite suprafeţe de greutatea aerului de deasupra. Chiar dacă pare imposibil ca aerul să aibă o greutate, să nu uităm că ceea ce numim noi „aer” este de fapt un amestec de gaze, iar orice gaz are o anumită masă, care din cauza gravitaţiei, „apasă” asupra noastră.

Se crede că nu presiunea atmosferica mare sau mică dă dureri de articulaţii, ci mai degrabă schimbările de presiune. Unii cercetători cred că terminaţiile nervoase de la nivelul articulaţiilor „simt” schimbările de presiune şi provoacă durere. Aceasta apare nu numai când se schimbă vremea, ci şi când călătoreşti spre un loc mai înalt sau mai jos ca altitudine, pentru că presiunea atmosferica depinde şi de asta.

În ce priveşte durerile de cap, se crede că vasele de sânge de la nivelul capului se contractă sau se dilată în funcţie de presiune, ceea ce înseamnă schimbări la nielul fluxului sanguin, deci şi schimbări în ce priveşte oxigenarea creierului. Iar de aici ar vreni migrenele.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale