De la debutul pandemiei de COVID-19, întâlnirile pe Zoom au devenit o normalitate pentru mulți oameni care au ajuns să lucreze de acasă.
Oboseala cauzată de Zoom a devenit, la rândul ei, ceva obișnuit. Motivele sunt mai multe. Întâlnirile online sunt mai obositoare decât cele față în față, pentru că necesită un efort suplimentar. Adeseori, simțim o presiune emoțională de a părea interesați de ceea ce se discută, în lipsa limbajului mimico-gestual și din cauza contactului vizual sporit.
Unul dintre factorii din spatele oboselii cauzate de Zoom este așa-numita anxietate de tip oglindă. Această anxietate apare ca rezultat al orelor pe care le petrecem în timpul unei zile uitându-ne la noi înșine în timpul unei ședințe online. Ea este chiar mai des întâlnită la femei, după cum arată un studiu citat de Science Alert.
Studiul a fost desfășurat pe un eșantion de 10.322 de oameni. Rezultatele arată că una din șapte femei se simt foarte sau extrem de obosite după un apel pe Zoom. Prin comparație, doar un bărbat din 20 a raportat același lucru.
„Cu toții am auzit povești despre oboseala cauzată de Zoom, precum și dovezi anecdotice cum că aceasta ar afecta mai multe femei, dar acum avem date cantitative care arată că oboseala cauzată de Zoom este mai rea în cazul femeilor – dar și mai important, știm de ce”, a explicat psihologul Jeff Hancock de la Universitatea Stanford.
Motivul pentru care femeile par să se simtă mai obosite din cauza ședințelor pe Zoom este că se simt cumva „captive” în fața camerei, au ședințe mai lungi și iau pauze mai puține. Faptul că își pot vedea fața în timpul ședinței constituie un trigger pentru problemele de stimă de sine.
Totodată, cercetătorii au descoperit că persoanele introvertite, persoanele tinere, persoanele anxioase și persoanele de culoare au raportat mai des oboseală după ședințele desfășurate pe Zoom.