Obiceiuri zilnice care îți distrug metabolismul

.
Metabolismul reprezintă totalitatea transformărilor energetice și chimice care au loc în celulele organismelor vii. Vezi ce obiceiuri zilnice îl distrug.

Când metabolismul tău funcționează bine, funcțiile organelor decurg fără probleme. Când, însă, este prea lent, apar și problemele.

Nu dormi destul

Dacă nu dormi destul, există un risc mare să te îngrași fără să mănânci mai mult, potirvit yahoo.com. Lipsa somnului cauzează mai multe probleme metabolice. Astfel, arzi mai puține calorii, nu ai poftă de mâncare și ai un nivel crescut de cortizol, situație care duce la depozitarea grăsimii. Ai nevoie de aproximativ 7 – 9 ore de somn pe noapte, iar când nu respecți acest program, apar și dezechilibre ale nivelului de glucoză.

Nu bei apă dimineața

Cel mai ieftin și mai simplu ajutor pe care îl poți da metabolismului este să bei o cană de apă imediat după trezire. În timpul somnului, funcțiile metabolice încetinesc, iar dacă nu ai obiceiul de a te trezi noaptea ca să bei apă, dimineața nu ai suficiente lichide în organism. Hidratează –te înainte să mănânci sau să îți bei cafeaua și te vei simți foarte bine în timpul zilei.

Bei prea multă cafea

Numeroase studii au arătat că o cană de cafea pe zi îți întărește metabolismul, însă încearcă să nu exagerezi cu această băutură. Cafeina îți alungă senzația de foame, iar dacă o consumi constant, s-ar putea să nu mănânci cât ai nevoie și să nu îți dai seama cât îți este de foame decât seara, când ajungi acasă. Astfel, ajungi să consumi alimente nesănătoase și să ai o cină bogată. Nu te mira, deci, dacă vezi că te îngrași, deși nu mănânci mai nimic.

Stai jos prea mult

Dacă dormi opt ore pe noapte și stai pe scaun alte șapte, înseamnă că ai o viață sedentară. Organismul nostru nu a fost creat pentru atât de multă inactivitate, astfel că vei arde mai puține calorii și te vei îngrășa. Încearcă să te ridici în fiecare oră de pe scaun și să te miști câteva minute. Îți vei ajuta metabolismul să funcționeze mai bine.

Nu consumi produse organice

Cele mai multe alimente din comerț conțin hormoni, substanțe care controlează modul în care organismul tău folosește energia. Corpul nostru are capacitatea de a menține un echilibru hormonal, însă atunci când mănânci produse care conțin hormoni, metabolismul are de suferit. Încearcă să alegi alimente organice, chiar dacă sunt un pic mai scumpe.

Mănânci prea puțin

Atunci când nu consumi destule alimente, organismul se apară, astfel că rata metabolică încetinește, pentru a-și păstra resurse. Încearcă să ai trei mese pe zi și două gustări sănătoase și te vei simți foarte bine.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton