Înainte să te declari învinsă în lupta cu mătreaţa, încearcă să-ţi schimbi puţin obiceiurile în ce priveşte îngrijirea părului şi scalpului. Iată ce te poate ajuta.
Spală-ţi părul zilnic
Mătreaţa apare când se înmulţeşte excesiv o ciupercă ce locuieşte în mod normal pe scalpul sănătos şi se hrăneşte cu sebum. Aceasta irită pielea şi o face să se reînoiască mai repede, aşa încât celulele moarte care pică sunt mult mai multe şi formează mici fulgi care se văd cu ochiul liber. Dacă îţi speli părul zilnic, în primul rând îndepărtezi excesul de sebum, care hrăneşte ciuperca, şi în al doilea rând curăţi scalpul de celulele moarte care cad la duş, şi nu pe hainele tale.
Şamponează de două ori
Prima dată scapi de acei fulgi vizibili de mătreaţă, iar a doua oară îndepărtezi celulele moarte care sunt încă prinse de scalp. La a doua şamponare masează bine şamponul până face spumă şi lasă-l în păr câteva minute ca să-şi poată face efectul.
Încearcă mai multe şampoane antimătreaţă
Poţi începe cu cele care se găsesc la orice supermarket, dar uită-te pe ambalaj după substanţe active precum zinc pirition, acid salicilic sau sulfat de seleniu. Dacă după un timp şamponul antimătreaţă încetează să-şi mai facă efectul, înseamnă ca scalpul tău s-a obişnuit cu el şi trebuie să-l schimbi. Caută alt produs cu aceleaşi proprietăţi dar bazat pe o altă substanţă activă dintre cele de mai sus. E bine să alternezi două-trei şampoane folosindu-l pe fiecare câte o lună.
Dacă şampoanele cosmetice nu dau rezultate va trebui să cheltui puţin mai mult pe un şampon de la farmacie. Caută un produs care conţine ketoconazol sau gudron şi foloseşte-l conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Şampoanele medicinale lasă părul destul de aspru, aşa că e bine să foloseşti şi un balsam sau o mască de păr. Acestea sunt utile mai ales dacă şamponul tău e pe bază de gudron, substanţă care are un miros neplăcut.
Nu te scărpina în cap
Mătreaţa poate fi însoţită de mâncărimi ale scalpului, însă e mai bine să te abţii pentru că unghiile nu fac decât să irite pielea şi mai tare, iar mătreaţa se înrăutăţeşte. Dacă îţi faci răni pe scalp din cauza scărpinatului, renunţă pentru un timp la şamponul medicinal în favoarea unuia mai blând.
Un alt factor care irită scalpul este transpiraţia, deci dacă ai transpirat e bine să faci un duş cât mai repede, spălându-ţi şi părul.
Fii naturală
Ceea ce înseamnă să renunţi la coafurile sofisticate şi odată cu ele, la produsele de styling. Acestea măresc secreţia de sebum, deci înrăutăţesc mătreaţa. Şamponul antimătreaţă nu te va ajuta prea mult dacă nu încerci să renunţi la fixativ, spumă, ceară de păr sau geluri.
Relaxează-te
Sigur ai observat că în perioadele stresante ai mâncărimi şi mai multă mătreaţă ca de obicei. Pentru că stresul înrăutăţeşte multe boli, printre care şi mătreaţa şi chiar poate să o provoace.
Citelte şi despre tratamentele naturiste pentru mătreaţă sau despre şampoanele anti mătreaţă!