10 obiceiuri alimentare care îngrașă. Află de la Neby cum scapi de ele

.

În fiecare zi trebuie să faci alegeri alimentare care să-ți ofere beneficii din punct de vedere nutrițional și care să nu-ți afecteze silueta. Învaţă se la Florin Neby cum să eviţi obiceiurile alimentare nesănătoase, care îngraşă.
 
Produsele pe care le consumi și momentele în care îți stabilești mesele sunt importante, însă există unele obiceiuri care îți pot sabota efortul. Este esențial să identifici motivele pentru care mănânci și de ce optezi pentru anumite alimente în defavoarea altora.
Mâncatul conștient te ajută să deții controlul asupra dietei și să normalizezi aportul caloric. În continuare îți prezint 10 comportamente alimentare asociate cu supraponderabilitatea și obezitatea.
1. Mâncatul în timp ce realizezi alte activități. Deseori se întâmplă să strecori prânzul sau gustările între două sarcini pe care trebuie să le îndeplinești la birou. Dacă mănânci la volan sau în timp ce lucrezi la calculator, atenția îți este distrasă și ai mese mai bogate fără să-ți dai seama. Alege un loc liniștit unde să mănânci și înlătură toate obiectele care te împiedică să te concentrezi asupra acestui moment.
2. Mâncatul în fața televizorului este un obicei zilnic pe care majoritatea oamenilor îl practică. Considerat un prilej de relaxare, acesta nu face decât să mărească pe nesimțite porțiile pe care le consumi. Ești atât de atras de programele TV încât nici nu îți dai seama cât ai mâncat; așa că îți mai umpli o dată farfuria.
3. Mâncatul rapid. Când îți este foame, te delectezi cu mâncare savuroasă, pe care o consumi repede și în cantitate mare. Apoi simți că nu te mai poți ridica de la masă. Stomacului îi trebuie 20 de minute pentru a-i transmite creierului semnale că ești sătul. Chiar dacă mănânci mai mult, asta nu înseamnă că semnalele sunt receptate mai repede.
4. Mâncatul la ore fixe, chiar dacă nu îți este foame. Dacă ți-ai stabilit un orar al meselor, ar trebui că aceste momente să se încadreze într-un interval. De pildă, nu-ți propune să iei prânzul la ora 13, s-ar putea să nu-ți fie foame chiar atunci. Propune-ți să mănânci între 12 și 13:30.
5. Mâncatul prilejuit de evenimente și întâlniri (mâncatul social). Când te duci la petreceri sau iei masa într-un grup, gazda te îndeamnă să guști din toate preparatele. Și o faci, pentru că altfel ar fi nepoliticos. Chiar dacă ești adeptul unui anumit stil alimentar și apropiații tăi nu îți împărtășesc opiniiile, nu e necesar să devii un singuratic. Poți mânca înainte să te duci la petreceri sau întâlniri sau poți lua de acasă mâncare adecvată pentru ține. De asemenea, te sfătuiesc să consumi cât mai puțin alcool; acesta reduce capacitatea organismului de a transformă carbohidrații și grăsimile în energie.
6. Mâncatul pe fond emoțional. Pentru persoanele care mănâncă pe fond emoțional, mâncarea este mai mult decât o sursă de energie. Ea constituie o recompensă, un prilej de a scăpa de stres sau de a alina singurătatea. Cercetările asociază mâncatul excesiv cu anxietatea, depresia și furia; oamenii foarte stresați tind să consume mâncăruri bogate în grăsimi și zaharuri. Încearcă să ții un jurnal în care să notezi sentimentele tale, alimentele pe care le mănânci și ce simți după ce iei masă. Așa vei învăța să faci diferența între foamea reală și cea emoțională.
7. Mâncatul în timpul perioadei de sarcină. Se spune că atunci când ești însărcinată trebuie să mănânci cât pentru doi. Fals. Aportul caloric trebuie să crească cu 200- 300 de calorii. Acordă atenție calității alimentelor și nutrienților pe care acestea ți le oferă. Deși poftele sunt firești pentru femeile însărcinate, acestea nu au o explicație științifică, fiind mai mult un răsfăț. O femeie cu greutate normală ar trebui să acumuleze între 11 și 15 kg în timpul sarcinii.
8. Mâncatul excesiv după ce renunți la fumat. Nicotina din tutun crește rata metabolică, astfel că fumătorii ard mai multe calorii. După ce renunți la fumat, aceasta revine la normal; în condițiile unui aport caloric neschimbat, ex-fumătorii vor acumula câteva kilograme. De asemenea, nicotina crește nivelul serotoninei, neurotransmițătorul care asigură o stare calmă. Când acesta scade, apar stresul și frustrarea. Cei care renunță la fumat se îngrașă pentru că revin la obiceiurile alimentare normale. În timp, vei putea să-ți controlezi dieta și să combați acest efect cu sport.
9. Mănânci doar alimente cu conținut scăzut de grăsimi. Produsele etichetate a€œlow-fat” au un conținut caloric ridicat. Grăsimile sunt înlocuite cu carbohidrați care se digera rapid, astfel că foamea reapare la scurt timp după masă.
10. Mănânci des la restaurant, comanzi mâncare sau cumperi semipreparate. Mâncărurile pe care nu le gătești în casă pot conține cantități mari de grăsimi. Consumate seară, acestea îți pun în pericol sănătatea și silueta.
Sursa foto: Shutterstock
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton