Oase sănătoase şi nici urmă de cancer la sân!

.

Un studiu desfăşurat începând cu anii ’80 a relevat un fapt îmbucurător: unele medicamente pentru osteoporoză şi un stil de viaţă cumpătat previn apariţia şi recidiva cancerului la sân.
În anii ’80, guvernul Statelor Unite a iniţiat un studiu amplu care a încercat să determine moduri de prevenire şi vindecare a tipurilor de cancer specifice femeilor. 

În cadrul acestei cercetări, cazurile a 150 000 de femei au fost monitorizate şi analizate de către institute de oncologie din Statele Unite, Israel şi Europa. 

Astfel, după 20 de ani de cercetări şi teste, se poate spune cu certitudine că există o relaţie între prescrierea tratamentului cu bifosfonaţi (un compus specific medicamentelor împotriva osteoporozei) şi prevenirea instalării şi recidivei cancerului la sân. 

Femeile care iau medicamente împotriva osteoporozei au cu 32% mai puţine şanse să se îmbolnăvească de cancer la sân sau ca boala, dacă aceasta a apărut înainte de instalarea menopauzei, să recidiveze, spune dr. Adam Brufsky, coordonatorul cercetării şi director al Institutului de Oncologie din Pittsburgh. 

Explicaţia: bifosfonaţii, densitatea osoasă şi cancerul la sân

Care este de fapt legătura dintre menopauză, osteoporoză şi cancer la sân şi ce fac bifosfonaţii? Un tratament care îi include face ca tumorile deja existente să devină receptive la estrogen, deci uşor tratabile, iar în cazul unei femei care nu a avut cancer la sân, bifosfonaţii influenţează echilibrul hormonal astfel încât şansele apariţiei şi dezvoltării unei tumori scad considerabil. 

Legătura cauzală este demonstrată şi de faptul că reducerea densităţii osoase şi creşterea riscului de fracturi sunt efecte secundare ale cancerului în expansiune. Un organism protejat cu ajutorul unor medicamente anti-osteoporoză va suferi mult mai puţine daune, iar cancerul nu se va extinde şi asupra sistemului osos. 

Cum poţi preveni cancerul la sân?

1. Dacă în familia ta au existat deja cazuri de cancer la sân, este esenţial să ai un stil de viaţă echilibrat, sănătos, o alimentaţie diversă şi bogată în nutrienţi, dar şi, pe măsură ce înaintezi în vârstă, să mergi la consulturi periodice şi să iei suplimentele nutritive şi medicamentele prescrise de medic.

2. În plus, informează-te, atât pe cont propriu, cât şi apelând la resursele gratuite puse la dispoziţie în cadrul Campaniei Naţionale de luptă împotriva cancerului la sân. 

Adesea, femeile găsesc diferite pretexte pentru a nu lua medicamente (mai ales după instalarea menopauzei) atunci când, spun ele, este vorba doar de puţină oboseală. A nu-ţi recunoaşte vârsta este un gest de cochetărie care nu trebuie să influenţeze modul în care îţi gestionezi sănătatea. 

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton