Tot mai multe femei cu vârsta cuprinsă între 30 şi 45 ani se confruntă cu prezenţa punctelor negre şi a coşurilor, chiar dacă nu au suferit de acnee în adolescenţă. Ştiai că acneea la maturitate este asociată cu infertilitatea?
Sunt cazuri în care acneea ascunde afecţiuni mai grave ce pot duce, spre exemplu, la căderea părului şi chiar la infertilitate. Dr. Oana Spânu, medic dermatolog Academica Medical Center, ne explică de ce se întâmplă acest lucru.
Acneea vulgară este o afecţiune a pielii care îşi face apariţia, în mod obişnuit, în adolescenţă, însă datele epidemiologice din ultimii ani ne arată că există forme de acnee care afectează semnificativ categoria de persoane cu vârsta între 35 şi 45 de ani.
Indiferent că au sau nu istoric de acnee în adolescenţă, aceste femei se confruntă cu apariţia de puncte negre, albe, coşuri sau chiar noduli dureroşi pe frunte, obraji, nas, bărbie, gât, decolteu sau spate. Cauzele acestor manifestări sunt multiple.
Tulburările hormonale dau acnee la maturitate
De cele mai multe ori avem de a face cu tulburări hormonale subiacente, în contextul sindromului de ovar polichistic, cu o posibilă hipersecreţie de hormoni androgeni, cu răspunsul exagerat al glandei sebacee la testosteron. Mai putem vorbi de factori de creştere asemănători insulinei care stimulează secreţia de sebum şi apariţia coşurilor.
Este foarte important ca femeile care se confruntă cu astfel de manifestări să ştie că acneea poate fi primul semn al unei manifestări endocrinologice care poate afecta starea de sănătate. Dacă o ignoră, se poate ajunge în situaţii alarmante: căderea părului, tulburări menstruale şi chiar infertilitate.
Acneea femeii adulte poate să intervină în context de premenopauză. În ultimii ani acest fenomen apare tot mai frecvent, astfel că este recomandată prezenţa la medic pentru evaluare hormonală.
Alimentaţia dezechilibrată şi anticoncepţionalele folosite greşit duc la acnee
Alte posibile cauze şi factori favorizanţi de identificat şi înlăturat în contextul acneei la femeia adultă sunt stresul, alimentaţia (substanţele neuroexcitante tip cofeină, hormonii din alimente, lipide, alimente cu indice glicemic ridicat), folosirea neadecvată de contraceptive orale, utilizarea unor produse cosmetice comedogenice, expunerea la exces de căldură şi umiditate, stoarcerea coşurilor.
Acneea netratată va conduce la agravarea leziunilor, formarea de pete pigmentare şi cicatrici pe faţă, gât, decolteu, spate, efecte uneori ireversibile.
Cum se vindecă acneea la maturitate
Primul pas este să ajungeţi la un consult medical de specialitate la dermatolog şi să efectuaţi un set de analize hormonal.
Dacă se constată un dezechilibru hormonal, atunci veţi apela la evaluarea unui specialist endocrinolog şi/sau ginecolog.
Tratamentul pentru acneea vulgară este diferit în funţie de mai mulţi factori: vârsta pacientei, gravitatea acneei, localizare, anotimp, stilul de viaţă, intenţia pacientei de a rămâne însărcinată în următoarea perioadă de timp.
Cum decurge tratamentul?
Se începe cu tratamente locale, sub forma unor creme sau soluţii care să inhibe secreţia de sebum, să aibă efect antiinflamator, antimicrobian asupra bacteriilor cauzatoare de acnee. Pentru formele moderate şi severe sunt necesare tratamente hormonale, antibiotice sau cu retinoizi pe termen lung (6 luni-2 ani).
Pe lângă tratamentele medicamentoase locale sau generale, sunt indicate folosirea produselor cosmetice destinate tenului acneic, demachierea în fiecare seară, evitarea stoarcerii leziunilor şi evitarea expunerii la soare sau solar.
De ce trebuie să eviţi expunerea la soare dacă ai acnee
Medicamentele folosite în acnee, local sau general, sensibilizează pielea la ultraviolete, de aceea medicul insistă asupra evitării expunerii la soare şi aparate de bronzare pentru a evita arsurile şi petele pigmentare ce pot rămâne în urma acestora. Înainte de a ieşi din casă, trebuie să aplicăm creme cu factor de protecţie solară.
Pentru anumite forme de acnee, la pacientele care doresc un proces de vindecare mai rapid, există posibilitatea efectuării unor şedinţe de lumină intens pulsată, asociată cu vacuum, care vor facilita eliminarea conţinutului de sebum din piele şi curăţarea tenului.
După tratament, pentru corectarea cicatricilor restante sau a petelor pigmentare se poate apela la exfoliere prin peeling chimic, peeling laser sau umplere cu acid hialuronic.
Dr Oana Octavia Spânu
Medic specialist Dermatolog
Centrul Medical Academica