În mai, cu toată pandemia – ba mai mult, din cauza ei și, de ce nu, în ciuda ei –, ne pregătim pentru sezonul distracției în aer liber la plajă, la plimbare în parc, la terasă, în drumeții montane, pe barcă, pe bicicletă… mi-a scăpat ceva?
Ce vă poate sfătui dermatologul? Pe scurt, fotoprotecție și controlul alunițelor.
Să vorbim despre fotoprotecție
Am constatat cu satisfacție că românii sunt printre marii consumatori de produse de protecție solară și că, deși de obicei cumpărăm creme când plecăm în vacanță. Încet-încet am început să înțelegem că soarele ne arde la fel și când mergem pe stradă în oraș și că trebui să aplicăm crema de mai multe ori pe parcursul zilei.
Sunt întrebată adesea: „Dar, doamna doctor, chiar trebuie să fie 50+? Nu se poate să mă bronzez și eu un pic?” Vă asigur de toată empatia mea! Eu însămi fac parte din generația care se ardea cu inconștiență la soare în adolescență și bănuiesc că plăcerea estetică a pielii bronzate nu o voi pierde niciodată. Dar, ca medic, trebuie să vă spun că nu există mod 100% sigur de a te bronza.
Intensitatea luminoasă capabilă să inducă pigmentarea din bronz este de regulă capabilă și să pătrundă în derm și să ciuruiască fibrele de colagen. Determină astfel fotoîmbătrânirea (adică fibrele de colagen se vor subția și pielea se va lăsa mult mai repede pe zonele bronzate). Și nu e vorba doar despre estetică.
Dacă pielea se pigmentează, înseamnă că melanocitele, celulele responsabile de nuanța pielii noastre, au fost stimulate. Alături de ele, și celulele de bază ale pielii, keratinocitele. Unele celule instabile, colorate sau nu, predispuse la multiplicare, o vor face și uneori această înmulțire scapă de sub control și duce la formarea de tumori.
Deci fotoprotecție. 50+ este mai sigur. Pentru că oricum din păcate de obicei nu aplicăm cantitatea recomandată (cam două linguri pe tot corpul), deci nu atingem de fapt protecția promisă. Apoi, cu cât SPF este mai mare, cu atât persistența efectului este mai mare, dacă nu transpiram excesiv sau dacă nu intram în apă.
Cremele cu factor de protecție și cremele hidratante
Încerc să mai răspund la unele întrebări practice
-
Ce aplicăm mai întâi, crema de protecție sau crema hidratantă?
Crema hidratantă este prima și trebuie lăsată un pic să intre în piele și să o pregătească, pentru ca apoi crema cu SPF să se așeze și să se fixeze mai bine. Machiajul se aplică apoi deasupra cremei de protecție, care acționează ca un primer.
-
Pentru cotidianul urban de primăvară-vară este suficientă o cremă hidratantă cu SPF?
Dacă ai o muncă de birou și ieși pe stradă doar câteva zeci de minute în drum spre casă/serviciu, o cremă hidratantă cu SPF 30 e de ajuns ca să protejeze aceste zone. Trebuie aplicată generos dimineața pe față și gât. Dar, dacă ieși în aer liber ceva mai mult, crema trebuie reînnoită. Decolteul, brațele mâinile, gambele nu trebuie uitate.
Și, pentru a mă lega de o altă întrebare referitoare la ritmul în care trebuie reaplicată crema, depinde de două aspecte. Cât este timpul efectiv de expunere la soare și cât din cremă se spală sau se șterge de pe piele, fie prin transpirație, fie prin frecarea de haine, fie prin intrarea în apă.
Și asta pentru că majoritatea cremelor moderne realizează ecranul solar prin substanțe chimice care absorb radiațiile ultraviolete, deci se consumă pe măsura expunerii. Cremele pe baza de oxid de zinc sau dioxid de titan, așa-zise cu ecran mineral, reflectă radiațiile, de aceea sunt mai stabile.
Cum aplicăm corect crema
Un secret important pentru asigurarea unei protecții solare eficiente este momentul aplicării cremei. Trebuie să fie, pentru tot corpul, în momentul în care ne facem toaleta de dimineață, după duș. Atunci crema de protecție trebuie aplicată pe toate zonele expuse și lăsată să pătrundă în piele un sfert de oră. A nu se uita zonele cu piele subțire, adesea neglijate: gâtul, chiar și pe partea posterioară, zona din spatele urechilor, labele picioarelor și gleznele.
-
Sunt unele creme mai bune ca altele în ceea ce privește protecția? Dacă am avut un cancer de piele sau am risc pentru un cancer, trebuie să aleg o anumită cremă?
Răspunsul este nuanțat: orice cremă cu SPF 50+ și spectru larg de protecție UVA+UVB ar trebui să fie capabilă să realizeze apărarea corect împotriva cancerelor. Totuși unele produse au în spate studii medicale, validate științific, care DEMONSTREAZĂ că această protecție este reală și duc la o scădere a incidenței cancerelor de piele pentru cei care o aplică. Deci, da, există diferențe.
-
Cremele de protecție solară îmi încarcă fața și îmi agravează acneea, ce fac?
E bine de știut că pentru cremele de față sunt dezvoltate produse adaptate tenurilor cu probleme. Există creme dedicate tenurilor grase cu SPF 30 sau 50, creme dedicate tenurilor cuperozice cu SPF 30 sau 50. De asemenea, sunt creme dedicate atopicilor și chiar creme anti-age cu SPF 50, îmbogățite cu antioxidanți. Este un detaliu important, la care să fim atente, dacă tenul nostru nu e chiar perfect !
Stați la umbră
Cu toată prudența, după o iarnă întunecoasă și o lungă perioadă plină de restricții și interdicții, sunt sigură că cel puțin o parte dintre voi vă veți arde la soare. Cel mai probabil prima dată în minivacanța de Paști-1 Mai. Vă spun, e foarte probabil!
Așa că profilactic, încercați să stați cât mai mult la umbră. Purtați pălării, ochelari, bluze vaporoase cu mâneci mai lungi. Puneți-vă eșarfe bogate colorate drapate pe umeri sau ce credeți voi că poate îmbina utilul cu plăcutul!
Nu uitați regula de bază: când umbra voastră este mai scurtă decât tine, stați la umbră!
Nu uitați nici cremele de calmare a arsurilor solare, dedicate, din gamele dermato-cosmetice, ideal, sau orice cremă hidratantă aplicată din belșug. În cazul în care răul a fost comis, comprese umede, paracetamol, antialergic, hidratare!
Controlul alunițelor
Și, pentru că mai este luna Euromelanoma Day, cea în care toți dermatologii își unesc forțele pentru a intensifica screeningul alunițelor în scopul depistării cancerelor de piele în faze incipiente, tot ce vă cer este să vă așezați dezbrăcate în fața oglinzii și să vă studiați din cap până în picioare, urmărind să observați dacă au apărut alunițe noi sau dacă cele vechi și-au modificat aspectul.
Dacă aveți multe alunițe, e dificil să sesizați detalii. În acest caz, controlul dermatologic este obligatoriu.
La ce detalii trebuie să va uitați?
Cea mai importantă este privirea de ansamblu! Dacă e vreo aluniță care vă sare în ochi, pentru că e cumva altfel decât restul, mai închisă la culoare, mai mare, mai neagră, mai roz, mai albastră, dacă e oaia neagră între oile albe sau rățușca cea urâtă, cum spunem noi, veniți la medicul dermatolog! Altfel, amintiți-vă de regula ABCDE, adică asimetrie (A), margini neregulate (B de la borders), mai multe nuanțe de culoare (C), dimensiuni mai mari de 6 mm (D) sau a crescut (E de la evolution).
Vă îndemn să faceți un control al alunițelor măcar o dată pe an. Mai ales dacă aveți mai mult de 20 de alunițe, pielea deschisă care se arde ușor, dacă ați suferit mai mult de trei arsuri solare severe în decursul vieții, dacă aveți cazuri de cancere de piele în familie și, atenție, dacă v-ați expus repetat la ultraviolete artificiale (solar)!
Albul este noul bronz
Nu știu ce cuvinte să găsesc ca să vă îndemn să renunțați să vă pregătiți pielea pentru soarele natural mergând la bronzat artificial!
O să îmbătrâniți mai devreme și o să vă ridați, iar riscul de cancer crește proporțional cu numărul expunerilor.
Pregătiți-vă pielea cu creme cu SPF, nu uitați că nu vă judecă și nu vă clasifică nimeni după intensitatea bronzului.
Albul este noul bronz. Este nuanța care arată educație, cultură, asumare, sofisticare. Înseamnă maturitate în alegeri, pentru că, până la urmă, din păcate, poate fi o alegere de viață și de moarte. Vara este despre distracție, mișcare, comunicare, nu despre bronz!
Ultima modificare aprilie 28, 2021 9:49 am