Pofta de dulce, atunci când este satisfăcută, poate conduce la o acumulare a kilogramelor. Aceasta nu este doar un inamic al siluetei, ci și al sănătății, avertizează specialiștii. Însă, potrivit Oanei Cuzino, pofta de dulce poate fi combătută destul de ușor.
Există numeroase motive pentru care organismul uman poate cere „ceva dulce”, printre acestea numărându-se oboseala sau nivelul scăzut de zahăr din sânge. Însă consumul de alimente sau gustări cu un conținut ridicat de zahăr poate duce la mari probleme de sănătate.
De ce apare pofta de dulce
Oana Cuzino a explicat pe site-ul doc.ro care sunt motivele pentru care o persoană se confruntă cu pofta de dulce.
Nivelul scăzut de zahăr din sânge (hipoglicemie) – Atunci când glicemia scade sub pragul normal, poate apărea pofta de dulce, deoarece organismul încearcă să-și restabilească nivelul de zahăr din sânge. Când acest nivel scade sub cel normal, organismul eliberează hormoni precum glucagonul și adrenalina pentru a crește nivelul de glucoză din sânge. Acești hormoni pot determina eliberarea de glicogen din ficat și de grăsimi din țesuturile adipoase, ceea ce poate crește nivelul de glucoză din sânge.
În cazul în care glicemia scade semnificativ, organismul poate trimite semnale către creier pentru a crește pofta de dulce, deoarece dulcele este sursa primară de energie pentru creier. Prin consumul de alimente dulci, nivelul de glucoză din sânge poate fi restabilit rapid, ceea ce poate determina scăderea senzației de foame și ameliorarea altor simptome asociate cu hipoglicemia.
Stresul este și el un factor important al apariției poftei de dulce. Când ești stresat, organismul eliberează hormoni de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, care pot duce la creșterea poftelor alimentare, inclusiv la pofta de dulce. Acești hormoni pot determina creșterea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a glicemiei, pregătind organismul pentru o reacție de „luptă sau fugi”.
În același timp, stresul poate afecta anumite zone ale creierului care controlează pofta de mâncare, determinând creșterea apetitului, inclusiv pofta de dulce. Consumul de alimente dulci poate determina eliberarea de serotonină și endorfine, substanțe chimice care pot induce o stare de calm și de confort. Prin urmare, consumul de alimente dulci poate fi o modalitate de a face față stresului și de a reduce senzația de anxietate – însă e important ce fel de alimente alegi, avertizează Oana Cuzino.
Tulburări emoționale – Tulburările emoționale precum anxietatea sau depresia pot provoca apariția diverselor pofte alimentare. Când suferi de anxietate sau depresie, nivelul de neurotransmițători din creier poate fi afectat; nivelurile scăzute de serotonină și dopamină pot duce la simptome precum tristețe, oboseală, insomnie și modificări ale apetitului, spune Oana Cuzino.
Dezechilibrul nutrițional – Când alimentația de zi cu zi este dezechilibrată, poți dezvolta deficiențe de nutrienți, ceea ce poate duce la apariția poftelor alimentare. Dacă nu mănânci suficiente alimente hrănitoare, care să conțină vitamine, minerale și alți nutrienți, ajungi la un dezechilibru care va provoca fie poftă de dulce, fie poftă de sărat sau de acru.
Cum poate fi combătută pofta de dulce
Oana Cuzino spune că există o modalitate de a păcăli pofta de dulce, cu ajutorul unei băuturi apreciate mulți români: limonada.
Potrivit acesteia, „unele limonade au efectul de a estompa poftele nesănătoase, așa că poți specula acest aspect. O limoanadă răcoritoare este exact ceea ce îți trebuie într-o zi caniculară, dar nu există niciun motiv pentru care să nu o poți consuma inclusiv iarna”.
Totuși, medicul precizează că limonada trebuie preparată în casă, întrucât cele din comerț conțin foarte mult zahăr.