„Numai stângacii gândesc drept” spune o zicală americană, făcând aluzie la faptul că partea stângă a corpului e controlată de emisfera dreaptă a creierului şi viceversa.
Chiar dacă zicala este o exagerare, cercetările au arătat că există oarecare diferenţe între felul de gândi al dreptacilor şi al stângacilor, cei din urmă fiind mai creativi şi mai îndemânatici în anumite domenii.
Dacă par stângaci şi la figurat, adică neîndemanatici, e numai din cauză că sunt forţaţi să trăiască într-o lume a dreptacilor, plină cu obiecte concepute pentru a fi mânuite cu dreapta.
De ce unii oameni sunt stângaci
Adevărul e că nimeni nu ştie răspunsul cu exactitate. Preferinţa pentru o anumită mână apare încă din timpul vieţii intrauterine, la ecografii putându-se observa că o mână este dusă mai adesea la gură decât cealalată.
Una dintre teoriile apărute se referă la influenţa testosteronului, hormonul masculin. Se pare că fluctuaţiile nivelului de testosteron al gravidei influenţează dezvoltarea creierului. Mai exact expunerea la o cantitate mare din acest hormon inhibă dezvoltarea emisferei stângi a creierului, aşa încât mai mulţi neuroni migrează în cea dreaptă, care devine dominantă. Şi cum emisfera dreaptă controlează partea stângă a corpului…
O altă teorie este cea a geneticii. Se pare că există o genă care face ca un om să fie stângaci. Doi părinţi stângaci au 50% şanse de a avea un copil cu aceeaşi caracteristică. Dacă numai unul din părinţi este stângaci, şansele scad la 25%, iar dacă ambii sunt dreptaci există doar 10% şanse de a avea un copil care scrie cu stânga.
Stângacii şi sănătatea
Din păcate, studiile au arătat că stângacii stau mai prost cu sănătatea decât dreptacii. Ei au un risc mai mare de schizofrenie, alcoolism, dislexie dar şi de afecţiuni somatice autoimune, precum boala Crohn. Se crede că acestea sunt legate de gena pe care o moştenesc stângacii, deci riscul rămâne acelaşi, chiar dacă sunt forţaţi să-şi folosească mai mult mâna dreaptă.
Având în vedere că au mai multe probleme de sănătate şi că natura tinde să-i favorizeze pe cei puternici, specialiştii s-au întrebat cum de gena „stângăciei” a supravieţuit de-a lungul evoluţiei umane? Explicaţia a venit după ce şi-au dat seama că stângacii sunt mai buni la anumite sporturi, precum scrima, baseball-ul, tenisul.
Se pare că şi în trecut, faptul că foloseau mai mult mâna stângă îi ajuta în activităţile fizice, inclusiv în lupta corp la corp. Aşadar, când un om al peşterilor stângaci se lupta cu unul dreptaci, primul avea un avantaj important, ceea ce îl ajuta să supravieţuiască respectivului conflict. Desigur, astăzi nu mai suntem nevoiţi să ne luptăm cu cei din jur, dar s-a observat că stângacii sunt totuşi mai buni în sporturi de contact cum este boxul.
Când îţi dai seama dacă un copil e stângaci
Dacă ai sta toată ziua la ecograf, probabil că ţi-ai da seama din primele luni de sarcină. După naştere, preferinţa pentru o anumită mână se poate observa de pe la şase-şapte luni. Dar nu poţi fi sigură cu adevărat decât la doi-trei anişori când va începe să prefere în mod constant o anumită mână.