O superbacterie rezistentă la toate antibioticele cunoscute se răspândește în spitalele din toată lumea, au avertizat oamenii de știință australieni.
Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au descoperit, în probe prelevate din 80 de spitale din 10 țări, trei variante ale microbului, notează ABC.
Oamenii de știință au explicat că este vorba despre tulpinile unei bacterii ce se găsește în mod natural pe pielea umană, dar care a suferit mutații devenind periculoasă mai ales pentru pacienții cu catetere și proteze.
Citește și: 3 probleme de sănătate cauzate de deshidratarea excesivă pe timpul verii
Această superbacterie pare să se răspândească rapid, în special în secțiile de terapie intensivă, unde se administrează des antibiotice.
„De obicei doar colonizează pielea. Nu conduce neapărat la o infecție. Dar la un număr mic de oameni poate duce la o infecție serioasă și invazivă ce necesită un tratament complex”, a explicat cercetătorul Ben Howden de la Institutul Doherty.
Această superbacterie este periculoasă pentru pacienții internați în spitale, ce au un sistem imunitar scăzut, se recuperează după o operație sau cărora li s-au implantat dispozitive medicale.
Presicrierea neadecvată de antibiotice este un factor ce contribuie la creșeterea acestor superbacterii.
Citește și: Un profesor de medicină de la Harvard atrage atenția asupra consumului de ulei de cocos: ”Este otrăvitor”
„Acesta este doar un alt exemplu că folosirea de antibiotice face bacteria să devină din ce în ce mai rezistentă la ele. Vrem să facem cunoscut riscul acestor tipuri de superbacterii și să găsim o modalitatea de a le preveni sau trata”, a mai spus profesorul Howden.
Potrivit unui alt studiu realizat recent, unele superbacterii din spitale devin imune la dezinfectantele pe bază de alcool.
Sursă foto: 123rf.com