Postul Crăciunului (15 noiembrie – 24 decembrie) reprezintă pentru multe persoane o perioadă de detoxifiere atât a organismului, cât și a modului de gândire și poate fi interpretat ca un soi de terapie personală, spirituală și desigur, culinară. Este un moment potrivit de a consolida obiceiurile sănătoase deja formate, dar și de a stabili unele noi, care să ne ajute în construirea unui stil de viață echilibrat.
Sfaturi pentru un post sănătos
• Optați pentru mâncăruri ușoare, pregătite într-o formă mai puțin procesată , oferindu-i astfel digestiei o pauză de la alimente grele, prelucrate, dar și de la alte preparate sărace din punct de vedere nutrițional, recomandă Corina Dan, consultant nutriționist SanoVita
• Asigurați-vă că respectați mesele principale ale zilei și că integrați în dieta cotidiană ingrediente sigure, diverse, cu beneficii pentru sănătate
• Alegeți alimente bogate în nutrienți, cum ar fi: legumele, fructele, cerealele integrale, nucile și dați o șansă celor mai puțin populare precum semințele de chia, quinoa, hrișcă, mei, năut, migdale, goji, fulgi de ovăz
• Pentru a lua ce e mai bun din fructe și legume, este bine să le gătim cât mai puțin și să le consumăm cât mai aproape de starea lor naturală.
• Asigurați-vă că echilibrați bine meniul unei zile de post, astfel încât să aveți produse cu proteine vegetale, cu carbohidrați compelcși și cu grăsimi sănătoase.
• Evitați pe cât posibil produsele cu zaharuri simple și o cantitate mare de grăsimi.
• Pentru un plus de gust, evitați prăjirea alimentelor și optați pentru condimente proaspete sau uscate.
Alimente hrănitoare în timpul postului
Chia
Semințele de chia au un gust asemănător nucilor și sunt hidrofile – ceea ce înseamnă că dacă le lăsăm la înmuiat în diverse lichide, acestea capătă o textură de gel (absorb de până la 12 ori propria greutate în combinație cu alte lichide).
Sunt considerate un aliment valoros datorită conținutului important de nutrienți -aceste semințe sunt o sursă excelentă de fibre, sunt bogate în proteine complete, bogate în acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6, antioxidanți, aminoacizi, vitamine și minerale , precizează specialistul.
Mulțumită conținutului bogat de proteine (care conferă rezistență și senzație de sațietate) și fibre (care ajută la diminuarea senzației de foame), semințele de chia sunt un aliment recomandat nu doar în perioada postului, ci și în alimentația adolescenților și a sportivilor. Crude sau prăjite, întregi sau măcinate, în salate, în bolul de la micul dejun sau în diverse budinci, semințele de chia sunt o sursă excelentă de nutrienți care nu ar trebui să ne lipsească din alimentație.
Quinoa
Este o plantă despre care mulți consideră (în mod eronat) că face parte din categoria cerealelor din cauza aspectului, a modalității de preparare și parțial a compoziției nutriționale. De fapt aceasta este înrudită cu spanacul, făcând parte din familia Amaranthaceae și având propietăți cu efecte benefice asupra organismului. Important de reținut despre quinoa este faptul că nu conține gluten, ceea ce o transformă într-un aliment ideal pentru cei cu intoleranță la acest ingredient.
Quinoa oferă organismului proteine, fibre, carbohidrați complecsi satiosi, vitamine din complexul B, fier, calciu, potasiu și cupru. Integrata înr-un plan alimentar corect, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Este un aliment pe care îl mănânci cu plăcere datorită consistenței sale pufoase și gustului special și se prepară foarte simplu, într-un mod asemănător cu orezul, cu mențiunea că timpul de pregătire este de două ori mai scurt ca la acesta. Puteți să o introduceți în salate, în aperitive precum ciupercile sau roșiile umplute, în tacos sau o puteți folosi în prepararea unor paste și sosuri vegetale.
Tapioca
Tapioca este obținută din rădăcina unui arbust tropical pe care îl întâlnim sub mai multe denumiri, cele mai cunoscute și întâlnite fiind „cassavaʺ, „madioca”, „yuca”, „kappa” și „manioc”. Maniocul este un arbust cultivat preponderent în Africa, Asia și America de Sud și mai este cunoscut sub numele de „cartoful continentului negru”, datorită conținutului mare de amidon pe care îl are (de două ori mai mult decât un cartof autohton).
Tapioca este o opțiune excelentă pentru postul persoanelor care au nevoie de multă energie în desfășurarea activităților zilnice, datorită conținutului ridicat în carbohidrați complecși. Totodată, poate fi un desert de post delicios și sățios, mai ales atunci când este asociat cu alte alimente care să ii crească valoarea nutrițională. Mai mult decât atât, nu conține gluten și nu are grăsimi, are un gust neutru și poate fi ușor de introdus în alimentație.
De asemenea, poate sta la baza unor preparate dulci delicioase, fiind folosită preponderant în combinație cu fructe (proaspete, uscate sau confiate) și lapte vegetal.
Tofu
Este o alegere ideală grație compoziției nutritive valoroase, iar gusturile diverse care există pe piață (cu mărar, măsline, busuioc și oregano, ardei și ceapă, cu sare etc.) satisfac și cele mai exigente preferințe.
Se poate servi cu salate, la aperitive, în sendvișuri sau chiar simplu. Obținut din băutură de soia proaspătă și procesată asemănător laptelui, tofu se face remarcat prin conținutul ridicat de proteină vegetală (circa 12 g de proteine la 100 g de tofu solid). Este așadar o alegere excelentă pentru diversificarea meniului de post și pentru a încerca noi gusturi și rețete.
Lintea
Lintea este una dintre leguminoasele cel mai uşor de digerat, iar în amestec cu orez şi legume alcătuieşte un meniu vegetarian bogat în proteine şi sărac în grăsimi, având și un conţinut excepţional de fibre alimentare. Avantajul lintei faţă de majoritatea leguminoaselor este că, datorită compoziției și texturii sale, necesită un timp mai redus de pregătire (între 20 şi 30 de minute).
Pastele vegetale
Citește etichetele pateurilor vegetale din comerț și asigură-te că produsele alese sunt cât mai apropiate de natural, fără coloranți artificiali, potențiatori de gust sau alți aditivi sintetici.
Există din fericire pe piață variante sănătoase de paste tartinabile care pot fi consumate ușor asociate cu legume proaspete, sunt sățioase și gustoase și pretabile oricărei mese din zi, de la mic dejun la cină – vorbim de pastele vegetale din bob și linte roșie.
Pot fi consumate pe rondele din ovăz și orez expandat – care sunt la rândul lor o sursă importantă de carbohidrați complecși, care furnizează un nivel ridicat de energie și susțin sănătatea tractului digestiv.
Fie că alegi să ții tot postul sau măcar câteva zile, această perioadă reprezintă ocazia perfectă de a încerca să te alimentezi din surse vegetale pentru o perioadă mai lungă de timp. Dietele vegane, atât timp cât sunt integrate într-un mod echilibrat, ne îmbunătățesc sănătatea pe termen lung și ne asigură toți nutrienții de care avem nevoie. În plus, o astfel de dietă poate fi adoptată indiferent de vârstă, fiindcă putem să o calibrăm conform nevoilor noastre.
De asemenea, pentru a menține echilibrul în viața dumneavoastră, dar și pentru a potența efectele benefice ale alimentației de post, nu neglijați ceilalți vectori ai stării de bine – hidratarea, mișcarea și odihna.
Ultima modificare decembrie 9, 2021 2:33 pm