Noul coronavirus poate fi eradicat. Soluția Organizației Mondiale a Sănătății

.

Numărul cazurilor de COVID-19 a depășit pragul de 20 de milioane, iar directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut insistent guvernelor şi cetăţenilor să facă totul pentru a opri transmiterea noului coronavirus.

De la începutul pandemiei de COVID-19 peste 20 de milioane de oameni s-au îmbolnăvit, iar peste 730.000 și-au pierdut viața. Multe state s-au confruntat cu crize sanitare, dar au fost și țări care au reușit să scape de virusul SARS-CoV-2. Tedros Adhanom Ghebreyesus susține că ”niciodată nu este prea târziu pentru a inversa cursul epidemiei”, însă este nevoie atât de mobilizarea liderilor statelor pentru a acționa și a adopta noi măsuri, cât şi de respectarea restricțiilor de către populaţie.

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

”Mulţi dintre voi sunt în doliu; este un moment dificil pentru umanitate. Dar vreau să fiu clar, există muguri de speranţă şi (…) niciodată nu este prea târziu pentru a inversa cursul epidemiei. Mesajul meu este limpede: eradicaţi, eradicaţi, eradicaţi virusul. Dacă eradicăm eficient virusul, putem deschide societăţile în deplină siguranţă”, a explicat acesta, potrivit Digi24.

Ghebreyesus a subliniat faptul că ”unele țări din regiunea Mekong-ului, Noua Zeelandă, Rwanda şi numeroase state insulare din Caraibe şi Pacific au fost în măsură să eradicheze virusul rapid.”

Noua Zeelandă a marcat 100 de zile fără transmitere comunitară a coronavirusului

Directorul OMS a amintit că Noua Zeelandă a trecut pragul primelor o sută de zile fără niciun nou caz de contaminare. Ţara şi-a închis graniţele în data de 19 martie, cu excepţia rezidenţilor şi a cetăţenilor săi. În 25 martie s-a anunțat carantina la nivel național, moment în care școlile și aproape toate companiile au fost închise. Oamenilor li s-a cerut să stea acasă, iar cinci săptămâni mai târziu, autoritățile au început să ridice restricțiile. Granițele au rămas în continuare închise. Noua Zeelandă are 1.569 de cazuri confirmate şi 22 de decese asociate noului coronavirus.

Ghebreyesus a vorbit și despre progresele statului african Rwanda. Acesta spune că totul s-a realizat realizate cu ”unei combinaţii de leadership puternic, acoperirii sanitare universale, cadrelor medicale bine susţinute şi comunicărilor clare în materie de sănătate publică”.

De asemenea, el a lăudat și intervențiile rapide ale autorităților din anumite țări, prin care au reușit să izoleze focarele izbucnite în anumite zone, precum și faptul că au impus purtarea măștii de protecție.

Citește și: Mare atenție cum folosiți masca de protecție! Greșeli ce pot duce la infectarea cu noul coronavirus

Și medicul român Adrian Marinescu a pus accent pe importanța purtării măștilor. Acesta este de părere că prin respectarea măsurilor de protecție, în două săptămâni vom putea vedea o îmbunătățire a crizei sanitare.

”Ce trebuie să înțelegem noi în Europa și în primul rând este că într-adevăr, masca este cea care poate să facă foarte clar diferența. Și poate să o facă repede. Nu de pe o zi pe alta, dar cu siguranță dacă respectăm astăzi – purtăm corect masca și sigur și celelalte măsuri -, în două săptămâni am putea clar să vedem o îmbunătățire. Nu o să fie dintr-odată dar o să vedem niște cifre care o să arate mult mai bine”, a declarat acesta pentru sursa citată.

Sursă foto: Shutterstock.com

    
Vedete din Romania Vedete internationale