Niciun grup de nutrienţi nu lipseşte din piramida alimentară. Asta înseamnă că varietatea este una din cheile alimentatiei sănătoase. Însă unele alimente trebuie consumate mai des, altele mai rar. Dungile pentru proteine (mov) şi grăsimi (galben) sunt mai subţiri decât celalalte, ceea ce înseamnă că trebuie consumate în cantităţi mai mici.
De asemenea, se poate vedea că fiecare dungă este mai lată la bază şi mai subţire la vârf. Aceasta este modalitatea aleasă pentru a arăta că nu toate alimentele dintr-o grupă sunt egale. Am dat deja exemplul proteinelor. Să ne gândim şi la banda galbenă, cea a grăsimilor. La baza ei, în partea lată, stau grăsimile vegetale, nesaturate, în special acizii graşi omega 3 şi omega 6. La vârf, sunt grăsimile animale saturate şi grăsimile trans (hidrogenate) care ar trebui consumate cât mai puţin sau chiar deloc. Recomandări
– Introdu în alimentaţia ta mai multe fructe, legume, cereale integrale şi lactate degresate.
– Dar nu uita să mănânci şi alimente din carne slabă de pui şi peşte, leguminoase, oua, nuci şi alune.