Este un focar de infecție cu Norovirus în Timișoara, după ce zeci de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. În urma testelor de laborator, medicii au constatat că trei dintre acești elevi ar fi infectați cu Norovirus. Infecția se poate răspândi rapid prin consumul apei și a alimentelor contaminate, dar virusul poate fi transmis și prin contact direct de la o persoană la alta.
Norovirus (NOV) sau „virusul Norwalk” a fost prima oară identificat în anul 1968, în Norwalk, Ohio. Și reprezintă cauza comună a bolilor gastrointestinale acute la nivel global, făcând parte din familia Caliciviridae. Există șapte genogrupuri cunoscute de Norovirus. Iar genogrupurile I și II sunt responsabile pentru marea majoritatea a cazurilor de îmbolnăvire la om, notează site-urile de specialitate.
Norovirusul este un agent patogen întâlnit frecvent în cazurile de enterocolită în rândul copiilor. Dar și adulții reprezintă o categorie de risc ridicat.
Perioada de incubare a infecției dureză între 10 și 51 de ore. Boala debutează brusc, cu greață și crampe/dureri abdominale, iar mai apoi apar vărsăturile și diareea.
Transmiterea norovirusurilor umane este prin contaminare fecal-orală. Se poate produce prin contact direct, de la o persoană la alta. Dar și indirect, prin consumul de apă ori alimente sau prin contact cu suprafețele contaminate. Transmiterea directă este responsabilă pentru mai mult de 90% dintre focarele de Norovirus.
Contaminarea alimentelor cu Norovirus poate avea loc în timpul preparării lor, prin contactul cu suprafețele incorect igienizate, dar și prin manipularea cu mâinile nespălate de către o persoană bolnavă. Aglomerările din spațiile închise – școli, grădinițe, case, intstituții medicale etc. -, favorizează răspândirea rapidă a infecției.
Norovirusul supraviețuiește pe diversele suprafețe de lucru și pe obiectele din bucătărie timp mai multe zile. Substanțele dezinfectate pe bază de alcool nu sunt eficiente împotriva Norovirusului.
Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, dezinfectarea suprafețelor și a spațiilor contaminate se face cu soluții pe bază de clor, care trebuie lăsate să acționeze 5 minute, înainte de clătirea cu apă.
Care sunt simpotomele infecției cu Norovirus
Simptomele apar, de obicei, la o zi – două, după expunerea la virus.
Cele mai comune simptome ale infecției cu Norovirus sunt:
diaree
vomă
crampe abdominale
stare generală de rău
senzația de greață
În cazurile grave, pacienții pot acuza
febră
dureri/înțepături în mâini și picioare
dureri puternice de cap
Care este tratamentul pentru infecția cu Norovirus
Până în prezent, nu există niciun vaccin disponibil pentru prevenirea infecției cu Norovirus. De cele mai multe ori, pacienții se vindecă fără să urmeze un tratament specific. Procesul de vindecare este influențat și de sănătatea sistemului imunitar. Recomandat este ca persoana bolnavă să consume cât mai multe lichide, pentru a preveni deshidratarea.
Cât de periculos este Norovirusul
Cea mai severă complicație în cazul infecției cu Norovirus este deshidratarea. Dacă deshidratarea nu este tratată, se poate ajunge chiar la deces. Simptomele deshidratării sunt: