De fiecare dată când nu ai posibilitatea să te speli pe mâini cu săpun și apă, apelezi la dezinfectanți. Însă, nici aceștia nu mai sunt eficienți, devenind inutili în fața bacteriilor periculoase.
De obicei, dezinfectanții neutralizează bacteriile datorită alcoolului pe care ar trebui să îl conțină, însă cele mai pericualoase bacterii au început să devină imune în fața lor.
Care este explicația? Potrivit specialiștilor, dezinfectanții nu mai sunt suficient de concentrați.
Cercetătorii din Australia au descoperit că dezinfectanții pe bază de alcool, folosiți de medici în spitale, nu mai sunt atât de eficienți în fața numitor bacterii periculoase ce pot pune viața pacienților în pericol.
Citește și: Medicamentul ce va putea vindeca mai multe tipuri de cancer a trecut cu succes testele de laborator
Este vizată în special tulpina virusului Enterococcus faecium, care face ravagii în spitalele cu igienă precară și de care anumite centre medicale din România nu sunt deloc străine.
Conform unui studiu realizat pe șoareci, tulpinele unor bacterii și virusuri periculoase din excrementele șoarecilor sunt la fel de rezistente în fața dezinfectanților testați, precum tulpinile bacteriilor obișnuite.
Enterococcus faecium este responsabil de producerea a 10% din totalul infecțiilor căpătate de pacienți în spitale.
Acest virus este extrem de periculos deoarece infectează sângele, ce duce mai apoi la speticemie.
Deși organismul încearcă să lupte împotriva virușilor, infecția afectează țesuturile și organele și duce la decesul pacientului. Cei mai predispuși sunt copiii și bătrânii.
Citește și: 3 momente din viața fiecărei femei când trebuie să acorde o atenție specială sănătății
În principal, cauza acestei rezistențe în fața dezinfectanților se datorează producătorilor sau chiar a medicilor care îi diluează sau nu sunt aplicați corespunzător.
Sursă foto: 123rf.com