Cât de rău este glutenul pentru sănătate şi în ce alimente surprinzătoare îl găseşti

.

Glutenul este o proteină care se găseşte în cerealele cu spic. Ar trebui evitat pentru că este greu de digerat şi pentru că irită nu doar tractul digestiv, ci şi alte organe şi este responsabil pentru numeroase afecţiuni.
Sensibilitatea la gluten îţi poate da senzaţii de balonare, constipaţie, ameţeli, dureri abdominale şi flatulenţă, refluxuri gastrice sau ulcer, senzaţii de oboseală şi chiar schimbări dese în starea de spirit. Din fericire, poţi evita să consumi alimente care conţin gluten pentru că producătorii sunt obligaţi să indice pe etichetă conţinutul. În plus, chiar dacă provine din cereale precum grâu, orz şi secară, acesta este folosit în producţia mai multor alimente. Află mai departe ce produse ar trebui să eviţi:

Ovăz

Deşi ovăzul nu conţine gluten în general, acesta poate fi contaminat dacă este crescut sau depozitat lângă lanuri de grâu sau orz.

Cartofi prăjiţi

Chipsurile sunt nesănătoase din mai multe motive – dar şi pentru că conţin gluten (anumite extracte de cereale). Mai exact, aromele care se adaugă feliilor de cartofi conţin gluten, însă chiar şi chipsurile fără arome pot fi contaminate.

Guma de mestecat

Lamele sunt presărate cu un praf care previne lipirea gumei de ambalaj, iar acel praf este de cele mai multe ori un produs pe bază de gluten. Aşadar, verifică dacă pe lista de ingrediente apare grâu, orz sau alte cereale ce conţin gluten în mod normal.

Omletă din restaurant

De multe ori, ca să facă o omletă mai pufoasă sau pur şi simplu mai multă, bucătarii adaugă făină de grâu – aşadar gluten.

Praf de copt

În general, praful de copt este făcut din bicarbonat de sodiu, amidon şi acid tartric. Amidonul poate fi din porumb sau cartof, aşadar acestea nu conţin gluten. În schimb, există prafuri de copt care conţin amidon din cereale.

Chiftele

În cele mai multe chiftele – cumpărate din comerţ – se adaugă pâine umedă ca să le lege. Iar pâinea este făcută din cereale ce conţin gluten. Aşadar, o alternativă sănătoasă ar fi să faci chiftelele acasă şi să nu adaugi pâine, pe care o poţi înlocui cu piure de cartofi sau ou.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton