Nefumătorii, insuficient protejaţi prin lege

.

În 2008, numai 5,4% din populaţia lumii a fost protejată împotriva fumatului pasiv prin legi concrete. Procentul este în creştere, de la 3,1% cât atingea în 2007.
Asta înseamnă că încă 154 milioane de persoane au încetat să fie expuse fumului de ţigară în restaurante, baruri, la locul de muncă. Dar asta nu e de ajuns, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii în „Raportul privind epidemia mondială de tutun”.

Deocamdată, doar 17 ţări au adoptat legi concrete care să-i protejeze pe nefumători.

„Chiar dacă am înregistrat un mic progres, faptul că 94% dintre oameni rămân neprotejaţi în faţa fumatului pasiv, arată că mai este nevoie de multă muncă”, spune dr. Ala Alwan, responsabil cu bolile netransmisibile şi sănătatea mintală, în cadrul OMS.  „Avem nevoie de acţiuni urgente pentru a proteja oamenii împotriva bolilor şi deceselor provocate de expunerea la fumul de ţigară”, a mai adăugat doctorul.

Conform OMS, aproximativ 600.000 de decese pot fi puse, anual, pe seama fumatului pasiv. La acestea se adaugă numeroase cazuri de îmbolnăviri şi pagube de miliarde de dolari la bugetul anumitor ţări.

Dr. Ala Alwan avertizează că nu există un nivel sigur de expunere la fumul de ţigară, expunere care poate duce la infarct, atac vascular cerebral, cancer şi alte boli netransmisibile.
 
Sunt riscuri pe care şi le asumă fiecare dintre noi, atunci când intră într-un restaurant, bar sau club.

Teoretic, nefumătorii din România sunt protejaţi prin legea 349/2002 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, modificată prin ordonanţa guvernamentală 5/2008, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2009.

Potrivit acesteia, în spaţiile publice închise, fumatul este permis doar în camere special amenajate, marcate ca atare şi dotate cu sisteme de ventilaţie. În baruri, discoteci, restaurante, etc., spaţiile pentru fumat pot să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa totală şi trebuie să fie bine delimitate şi izolate de spaţiile pentru nefumători. Dacă nu fumezi şi mergi în spaţiul destinat ţie, nu trebuie să treci, în drum către el, printre mesele fumătorilor.

Localurile care au un spaţiu total destinat clienţilor mai mic de 100 metri pătraţi trebuie să aleagă între clienţii fumători şi nefumători, pentru că nu au voie să amenajeze ambele tipuri de spaţii. Majoritatea proprietarilor aleg, însă, să permită accesul fumătorilor din motive uşor de imaginat.

Nefumătorii sunt capabili să suporte fumul de ţigară de dragul prietenilor fumători, însă aceştia din urmă n-ar renunţa la ţigări, timp de câteva ore, cu niciun preţ.

Chiar şi locurile publice care şi-au delimitat spaţiul pentru fumat nu sunt întotdeauna sigure pentru cei care nu fumează. Nu sunt puţine localurile care au fost închise sau amendate pentru că nu protejau suficient nefumătorii şi cu toate astea, cei deranjaţi de fum se văd nevoiţi să caute mult timp un restaurant unde să poata lua masa şi nu întotdeauna îl găsesc.  

Tutunul rămâne cea mai importantă dintre cauzele de deces ce pot fi evitate. La nivel mondial, cinci milioane de persoane mor, anual, din cauza lui. Dacă nu se iau măsuri pentru a ţine sub control această epidemie, până în 2030 se va ajunge la opt milioane de decese pe an, estimează OMS.

Foto:
Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale