O naştere dificilă poate fi o traumă nu numai fizică, ci şi psihică pentru mamă, care are coşmaruri, atacuri de panică şi anxietate, întcmai ca un soldat întors de pe front.
„După 6 ore de contracţii puternice a venit vremea să împing. Eram epuizată. După ce am împins două ore eram gata să mor şi chiar mi-o doream. După epiziotomie şi scoaterea copilului cu forcepsul s-a constatat că am o hemoragie puternică. Doctoriţa a oprit-o, apoi a început să mă coasă pe viu. Eram prea slăbită ca sa mai vorbesc şi am întins mâna spre ea. Mi-a dat peste mână şi mi-a spus să o las în pace”, povesteşte Grace, o femeie din Anglia despre naşterea fiului ei, experienţă pe care a revăzut-o în coşmaruri, mulţi ani. Ea s-a simţit trădată atât de medici, cât şi de soţul ei care a ieşit din sala de naştere când nu a mai putut suporta „spectacolul”.
Şi nu este singura poveste asemănătoare. Anna a fost atât de traumatizată de experienţa naşterii încât nu a mai putut niciodată să facă sex cu soţul ei, ceea ce a dus la divorţ. Kelly a cerut de nenumărate ori anestezie epidurală, însă a fost ignorată şi a suportat ore întregi de dureri cumplite. Linda a născut un copil mort după un travaliu lung, dureros şi umilitor, iar acum nu se mai poate gândi la alt copil de teamă că va trece prin acelaşi lucru.
Nasterea, o experienţă tot mai tramatizantă
Desigur, nimeni nu se aşteaptă ca naşterea să fie lipsită de dureri, dar dacă totul merge bine şi primesc îngrijirile necesare, mămicile uită neplăcerile în clipa când îşi ţin în braţe nou-născutul. Din păcate, tot mai puţine au astăzi acest noroc. Toate poveştile de groază de mai sus apar pe site-ul „Birth Trauma Association”, un ONG britanic înfiinţat de un grup de mămici traumatizate la naştere.
Ele spun că o naştere dificilă poate fi la fel de traumatizantă ca mersul la război. Ambele experienţe pot să declanşeze sindromul de stres post traumatic (SSPT), afecţiune psihică produsă, după cum spune şi numele, de o traumă – poate fi vorba şi de un accident auto, un viol, etc.
Dar dacă specialiştii se aşteaptă să descopere această boala la soldaţi sau la victimele accidentelor, mămicile nu prea primesc ajutorul psihologilor. Naşterea e considerată un eveniment natural, aşa că mamele cu SSPT rămân nediagnosticate, deci netratate.
Creşte numărul naşterilor traumatizante
Specialiştii spun că SSPT în urma naşterii va fi o problemă tot mai frecventă. Deja numărul cazurilor este foarte mare pentru că în ultimii ani naşterile au devenit mai dificile. Multe mămici fie sunt obeze, fie au prima sarcină la vârste înaintate, ceea ce face ca naşterea naturală să fie mai dificila şi cu risc mare de complicaţii.
În plus, datorită crizei economice, sistemele medicale sunt deficitare, iar gravidele nu pot primi tot sprijinul necesar din partea medicilor şi moaşelor. Aşa se face că multor mame naşterea le lasă un gust amar, în loc să fie o experienţă pozitivă, aşa cum era altădată, în ciuda durerilor.
Tu ce amintiri ai de la naşterea copilului tău?
Foto: Shutterstock