Murăturile şi ştiinţa din spatele lor

.

De ce e sănătos să mănânci murături

Dacă mâncarea dietetică ţi se pare prea fadă, poţi completa felurile preferate cu murături. Pentru că sunt lipsite de grăsimi, iar zahărul a fost deja consumat de bacterii, murăturile au puţine calorii, însă pot conţine diversi nutrienţi valoroşi, în funcţie de reţetă.

În timpul procesului de fermentaţie, se distrug anumite vitamine din cauza mediului acid, dar se crează altele – de exemplu vitamine din grupul B, produse de bacteriile bune. Pentru a nu pierde vitaminele este bine să consumi şi lichidul acru în care stau murăturile. De altfel, acesta este faimos ca leac pentru mahmureală tocmai din cauza vitaminelor din grupul B care te ajută să-ţi revii mai rapid după excesul de alcool.

De asemenea, despre acidul lactic conţinut în murături, unii specialişti spun că ajută la ţinerea sub control a colesterolului şi tensiunii arteriale, îmbunătaţind în acelaşi timp circulaţia. Bacteriile care produc acid lactic îmbunătăţesc digestia, fiind vorba de acelaşi grup de bacterii care se găsesc şi în iaurt. Consumul de produse fermentate scade riscul bolilor de piele, bolilor autoimune şi al astmului.

Ce beneficii are zeama de muraturi – lucruri pe care nu le stiai!

Murăturile şi botulismul

La începutul acestui an, o femeie de 51 de ani a murit în urma contaminării cu toxina botulinică, pe care specialiştii au găsit-o apoi într-un castravete murat din care mâncase. În acel moment toată lumea s-a întrebat cât de sigure sunt murăturile cumpărate, dar şi cele pe care le facem în casă.

Răspunsul specialiştilor este că murăturile sunt în general sigure, cazurile ca cel de mai sus fiind foarte rare.

Toxina botulinică este produsă de bacteria Clostridium botulinum. Sporii ei se pot găsi pe fructele şi legumele crude, provenind din sol, numai că atâta timp cât stau în contact cu aerul, sporii nu pot germina, deci nu se produce bacteria.

Sporii germinează în medii anaerobe, motiv pentru care alimentele la conservă sunt adesea sursa botulismului. Din fericire, mediul acid din borcanul cu murături nu este prielnic bacteriei, aşa că acestea sunt sigure, dacă sunt făcute corect.

Un pericol pot fi conservele făcute în casa care nu fermenteaza – în acest caz poţi sa distrugi sporii bacteriei dacă fierbi bine alimentele – dar şi conservele cumpărate dacă producatorul nu a respectat toate regulile de igienă.

În general, evită să mănânci din conservele care sunt umflate, curg pe lângă capac, au mucegai sau miros ciudat, indiferent că sunt cumparate sau făcute în casă, fermentate sau nu. Nu încerca să guşti din ele pentru că e de ajuns o cantitate mică de toxină ca să faci botulism.

Dacă îți plac murăturile, încearcă și această salata asortata pentru iarna! De asemenea, îţi recomandăm şi rețete de gogonele în saramură, dar şi rețete de gogonele în oțet. Încearcă și aceste rețete de ardei iuți murați și de castraveți murați

Foto: Shutterstock

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton