Obișnuiești să îți exfoliezi pielea și să te răsfeți la duș cu ajutorul unei lufe? Ei bine, află că acest banal obiect te poate îmbolnăvi, se arată într-un studiu realizat în SUA.
Citește și – Pericolele din baie. Ce greşeli faci fără să-ţi dai seama
Explicația este că umezeala și căldura vor fi întotdeauna invitații deschise pentru dezvoltarea microbilor, iar buretele de baie este unul dintre cele mai expuse accesorii expuse la acest risc. Lufele sunt cu atât mai vizate întrucât au găuri mari, unde se ascund numeroase celule moarte, care se transformă în hrană pentru bacterii.
Acest studiu arată că lufa poate găzdui și transmite pseudomonas aeruginosa, o bacterie care îmbolnăvește animalele. La oameni, această infecție se dobândește în mediile umede și poate coloniza pielea, urechea externă, tractul respirator superior sau intestinal gros.
„Buretele îți împrăștie pe piele murdăria pe care ai curățat-o cu o zi în urmă, declară autoarea studiului, medicl dermatolog Michele Green, din New York.
Curățarea regulată a lufei sau renunțarea la ea sunt singurele soluții de a înlătura cantitatea mare de bacterii. Ce poți face pentru a evita îmbolnăvirea cu un stafilococ:
Stoarce lufa după duș și las-o să se usuce cât mai mult timp într-o zonă ventilată, după fiecare folosire. Nu o agăța de bateria de la baie unde pentru că acolo este udată tot timpul și nici nu lăsa lufa pe colțul căzii, unde este umed mai tot timpul.
O data pe săptămână, este indicat să speli buretele de baie sau lufa, fie cu un amestec diluat pe bază de oțet și bicarbonat de sodiu, fie printr-o sesiune în mașina de spălat vase. De asemenea, nu uita să schimbi lufa sau buretelele de baie la 3-4 săptămâni. Dacă observi că acesta își schimbă culoarea sau mirosul mai devreme, trebuie să îl înlocuiești de urgență.
Foto – 123rf
Ultima modificare ianuarie 22, 2018 7:07 pm